A botrányhős szabályai

Ahogy mondani szokták: tanulni csak a legjobbaktól érdemes. Nézzük, mit tanulhatunk Henry Millertől!

henry_miller_1.jpg

Mi lehet a titok? Hogyan válhatunk jobb íróvá? Hogyan hozhatunk létre jobb szövegeket? Ezek a kérdések nemcsak a reménybeli írópalántákat foglalkoztatják napjainkban, hanem mindazokat, akik ki szeretnék használni az online felületek nyújtotta lehetőségeket. Idevonatkozó tanácsokkal persze tele van az internet, de talán érdemesebb olyanokra hallgatni, akik vitathatatlanul rácáfoltak az ‘aki nem tudja, az tanítja’ tételére. Ennek szellemében már olyan szerzők tanácsait olvashattad, mint például George Orwell, Kurt Vonnegut vagy éppen Stephen King. A sort most Henry Miller szabályaival folytatom, melyeket on Writing című könyvében osztott meg az olvasóközönséggel.

henrymiller_1.jpg

Persze Miller csak részben illik a sorba és ezt nem feltétlenül öntörvényű életmódja és írásai miatt, amelyeket nem egyszer botrányosnak vagy éppen pornográfnak bélyegeztek. Sokkal inkább azért, mert a szándék korántsem a feltörekvő írópalánták pallérozása volt. 11 pontba szedett szabályrendszerét maga számára alkotta meg. Ez az apró háttér információ pedig rávilágít arra, hogy talán nem is a tanácsok szó szerinti követése a lényeges. Ennél sokkal fontosabb, hogy a neked megfelelő rendszert alakítsd ki, legyen szó írásról, vállalkozásról vagy éppen énmárkaépítésről. A lényeg: legyenek saját szabályaid. De nem is szaporítom tovább a szót, jöjjenek Miller szabályai!

  1. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz!
  2. Ne fogj új könyvbe, és ne bővítsd tovább a Ráktérítőt.
  3. Ne idegeskedj! Higgadtan, élvezettel és elkötelezetten dolgozz.
  4. A betervezett menetrend szerint haladj, ne a hangulatod szerint. Fejezd be a kijelölt időben!
  5. Amikor nincs ihleted, dolgozni akkor is lehet.
  6. Mindennap adj hozzá egy kicsit a történethez, ahelyett, hogy javítgatnád.
  7. Ne feledkezz meg arról, hogy emberi lény vagy! Menj társaságba, utazz és igyál, ha a kedved úgy hozza.
  8. Ne legyél igásló! Örömmel dolgozz.
  9. Időlegesen eltérhetsz az ütemtervedtől, ha úgy érzed. De másnap mindenképp térj vissza hozzá. Koncentrálj. Fókuszálj. Zárd ki a világot.
  10. Ne gondolj azokra a könyvekre, amiket a jövőben akarsz megírni. Csak azzal a könyvvel foglalkozz, amit éppen írsz.
  11. Az írás az első! Festés, zene, barátok, mozi, mindezek csak másodlagosak.

 Végezetül pedig már csak egyetlen kérdés maradt: mik a te szabályaid?

 Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása