Merjünk nemet mondani!

Igaz a mondás: az vagy, amit megteszel. Éppen ezért nem mindegy, hogy mit vállalunk el és mi az, amire nemet mondunk.

1_5.png

Igent mondani, elvállalni egy feladatot, egy kérésnek eleget tenni sokszor egyszerűbbnek tűnhet, mivel nem érezzük úgy, hogy meg kellene indokolnunk vagy magyaráznunk a döntésünket. Ráadásul, az is előfordul, hogy csak azért mondunk igent valamire, mert tartunk attól, hogy csalódást okozunk másoknak. Bár ez a félelem teljesen érthető, mégsem bíztatnék senkit arra, hogy kihúzza azt a bizonyos hárombetűs szót a szótárából.  

A „nem” fontos szó, de sajnos nem használjuk elégszer

Többé-kevésbé mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ha mindenre igent mondunk, akkor számos mellékhatással is számolnunk kell. Például az eredményességünk láthatja kárát. Hiszen az egyre csak szaporodó feladatok feszültséget okoznak, ezért a megszokottnál többet hibázunk, emiatt csalódottnak érezzük magunkat, ez pedig negatívan hat a motivációnkra, hangulatunkra is. Ennek a lefelé tartó spirálnak már önmagában elegendő indoknak kellene lennie a nemet mondás gyakorlásához, de akad itt még néhány más érv is.

Egy márka a minőségtől lesz az, ami. Ez a személyes márka esetében is igaz, egy erős énmárka alapvető tartozéka a minőségi munkavégzés és szolgáltatás. Nem nehéz belátni, ha mindent elvállalunk, mindenre igent mondunk, akkor szétforgácsolódnak az energiáink, ezt pedig a minőség sínyli meg. Ezért nagyon nem mindegy, hogy minden adódó lehetőséget és feladatot elvállalunk, vagy a valóban fontos dolgokat valósítjuk meg, a lehető legjobb minőségben.

2_4.png

Ráadásul, akár alkalmazottként, akár vállalkozóként keressük a mindennapi betevőnket, nemcsak az elvégzett feladataink, az általunk nyújtott teljesítmény jellemez minket. Az elutasított lehetőségek sora is erőteljesen formálja a másokban rólunk kialakuló képet. Ezért sem mindegy, hogy mihez adjuk vagy nem adjuk a nevünket, milyen feladatot vállalunk el, milyen felkéréseknek teszünk eleget vagy éppen utasítunk vissza.

Ezzel együtt is, nemet mondani nem egyszerű és nem pusztán azért, mert nem akarunk csalódást okozni másoknak. Hanem azért is, mert ha nem figyelünk a megfogalmazásra, akkor azon kaphatjuk magunkat, hogy a kérdező erőszakoskodásának hatására végül mégis igent mondunk. Szerencsére a visszautasításnak is van technikája. Nézzük, hogyan mondjunk nemet!

1. A nem az nem

Előfordul, hogy valami miatt nehezünkre esik direkten fogalmazni ilyenkor hangzanak el a  kellőképpen homályos „talán máskor”, az „inkább nem” vagy a „nem feltétlenül” kifejezések. De ha nemet akarunk mondani, akkor ködösítés helyett, egyértelműen és határozottan mondjuk nemet.

2. Hagyd a sajnálkozást másra!

A bocsánatkérés a tisztelet, a megbánás vagy éppen az udvariasság megnyilvánulása. Általában. De úgy tűnik, hogy bizonyos helyzetekben, mint amilyen egy kérés visszautasítása pont az ellenkezőjét jelentheti. Ahelyett, hogy megkönnyítené a helyzetet mind a két fél számára, még ronthat is rajta, még kellemetlenebbé teheti azt. Ráadásul a kutatások alapján is úgy tűnik, hogy nem ez a megfelelő stratégia.

3. Kérj időt!

Vannak esetek, amikor jobb nem azonnal választ adni vagy éppen nem állsz készen a nem kimondására. Ilyenkor érdemes időt kérni azzal, hogy meg kell nézned a naptárad, megbeszélned valakivel vagy egész egyszerűen kijelenteni: időre van szükséged a döntéshez. A mondatod végén pedig ne legyen kérdőjel. Persze, ha már meghoztad a döntésed, nem érdemes az sokáig húznod az időt, hiszen ezzel még kellemetlenebbé teheted a szituációt. 

4. Indokolj, de ne mentegetőzz!

Ha valamit el akarunk utasítani, akkor nem érdemes hosszan sorolnunk a kifogásokat. Már csak azért sem, mert ezzel lehetőséget adunk arra, hogy a másik kikezdje az érveinket. De ha úgy érezzük, hogy egy egyszerű nem, csak fokozná a feszültséget, akkor egy rövid indoklást hozzáfűzhetünk. Ha valamit azért nem akarunk megtenni, mert ütközik az elveinkkel vagy nem értünk vele egyet, ezzel is indokolhatjuk a döntésünket. Arra persze érdemes ügyelni, hogy ez ne forduljon át magyarázkodásba. Emellett, az is jó megoldás, ha egy alternatív lehetőséget ajánlunk, ami elősegíti a helyzet megoldását.

5. Ismételj!

De mit tehetünk, ha már nemet mondunk és a másik továbbra is megpróbál meggyőzni bennünket? Ha már egyszer sikerült nemet mondanunk, akkor ne hagyjuk eltántorítani magunkat. Teljesen nyugodtan ismételhetjük a válaszunkat egészen addig, amíg ez szükséges a helyzet egyértelműsítéséhez.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása