Hogyan különböztesd meg magad?

Különbözni tudni kell, ez nem kérdés. De mégis mi legyen az a központi elem, amire a stratégiádat építheted?

self_brand.png

Az énmárkád nem kitalálni, hanem megtalálni kellÉppen ezért az énmárkaépítés egyik legfontosabb lépése, hogy felfedezd azt, ami markánsan megkülönböztet a versenytársaidtól és a célközönségeddel is rezonál. Általában éppen ez a lépés - az énmárkád pozicionálása - az, ami a legtöbb problémát okozza. A kérdés tehát az, hogy miután feltérképezted a személyes jellemzőidet, a versenytársaidat és a célcsoportodat is megismerted, hogy bogozd ki ezt a problémát. Mi legyen az a központi  'elem', amire az énmárka stratégiádat alapozod. Most néhány olyan példát válogattam össze, amelyek elindíthatják a gondolataidat a megoldás felé vezető úton. 

Csak egyetlen szó

Az egyik legkézenfekvőbb és éppen ezért talán a legelterjedtebb gyakorlat, amikor egyetlen tulajdonságodot, kifejezést vagy fogalmat állítanak a márkastratégia középpontjába. Így tett a Volvo, mikor a biztonságot  vagy a Coca-Cola, amikor a boldogságot választotta. De remek példa Ann Wintour is, akinek a neve egyet jelent a divattal. A legfontosabb kérdés ez esetben az, hogy milyen kifejezést, fogalmat vagy jelzőt társítsanak a nevedhez. 

Majdnem forradalmár

Követheted Richard Branson példáját is, ő az aki a lázadó iskolapéldája vagy ha éppen úgy tetszik, akkor ő a modernkori Dávid, aki mindig megtalálja a maga Góliátját. Nála nem csupán az énmárkája alapja, hanem az üzleti stratégiájának is elválaszthatatlan része a fennálló rend megkérdőjelezése és a szokatlan megoldások alkalmazása. Azonban, ez a stratégia a kívánatosnál nagyobb kockázatot rejt magában, ha alkalmazottként szeretnél érvényesülni. 

enmarka_16.png

Nem egy szakértő, hanem a szakértő

Választhatod azt is, hogy szakértői énmárkát építesz. Ez lehet bármilyen terület például: az alvás vagy éppen a francia konyha, mint Julia Child esetében. Ilyenkor a tudásmegosztás kerül a középpontba, az alapvető eszköztáradat pedig a cikkek, publikációk, előadások képezik. És persze könyvet is írhatsz, de arról azért ne feledkezz meg, hogy önmagában egy könyv megjelenésétől még nem válsz egy terület szakértőjévé. Pláne manapság, amikor már bárki publikálhat magánkiadásként bármilyen művet. 

Az újító szellem

Ez az alcím magáért beszél, de igazából többes szám is lehetne, mivel két aleset lehetséges. Alapulhat azon, hogy valóban valami újat hozol létre, valami olyat, ami előtte nem létezett. Jó példa erre a Twitter alapító Jack Dorsey esete. A másik variáció, amikor igazából valaminek a megújításáról van szó, mint például a Red Bull esetében. A recept alapja ugyanis egy thai ital – a Krating Daeng – amit a cég alapító Dietrich Mateschitzigazából csak minimálisan módosított és szénsavval dúsított. Amikor pedig piacra lépett, akkor energiaitalként pozicionálta, ezzel egy addig nem létező kategóriát teremtett meg.

A hagyomány nagykövete

Svájci óra, belga csoki vagy a francia pezsgő ezek mind az éppen említett régió hagyományaira építenek. Ezek a szókapcsolatok - amellett, hogy pozitív tulajdonságokat társítanak hozzájuk világszerte, -  megkülönböztetik az adott terméket és annak készítőjét. De a családi hagyomány és így a név is lehet megkülönböztető jellemző, mint ahogy ezt jól példázza a Zwack vagy az Auguszt család története.

szemelyes_marka_11.png

Az első, aki...

Az első ember, aki a Holdra lépett vagy éppen Misty Copeland, az American Ballet Theater első afro-amerikai prímabalerinája. Remek és egyértelmű pozicionálás, hiszen ők örökre elsők maradnak. Éppen ezért, bármennyire is egyszerűnek tűnik ezt a megoldást választani, érdemes megfontolni. Csak akkor kötelezd el magad emellett, ha biztos vagy abban, hogy ha nem is örökre, de hosszú időn keresztül nem fog senki beelőzni

Centrumban az ügyfelek

Nem feltétlenül kell a saját jellemzőidet vagy hagyományaidat a stratégiád középpontjába állítanod. Azokat az embereket – vagyis a célcsoportodat – is teheted a fókuszba, akiknek a leghasznosabb lehet a tevékenységed. Jól példázza ezt az Almodóvár Futóegylet, akik azokhoz szólnak, akikben már megfogalmazodott a futás utáni vágy, még csak futni sem kell a tagsághoz. Emellett, Ari Seth Cohen is jó példa erre, ő nem egyszerűen egy fotós, hanem a stílusos öregedés krónikása.

Középpontban a missziód

De akár egy ügy iránti elkötelezettséged is lehet a személyes márkád alapja. A fenntarthatóság, a hulladékmentes élet, az elfogadás. Jó példa erre a TOMS cipőmárkát alapító Blake Mycoskie vagy Sheryl Sandberg, aki a női esélyegyenlőség elkötelezett szószólója vagy éppen az Elvis&Kresse, akik a környezetvédelem mellett kötelezték el magukat.

Természetesen ezek a példák nem fedik le a teljességet, de ahhoz pont elegendőek, hogy elindítsanak a saját megoldásod felé. Próbáld ki, mi illik hozzád a leginkább meg fogsz lepődni...

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása