A kapcsolati hálód rejtett tartalékai

A legközelebbi ismerőseinkhez fordulunk, amikor segítségre vagy tanácsra van szükségünk. De közel sem biztos, hogy ez a leghatékonyabb stratégia.

kapcsolatepites_2.png

Kihez fordulsz, amikor segítségre van szükséged? Gyanítom, hogy a kapcsolati hálód erős kötelékeit keresed meg vagyis a legközelebbi barátaidat, munkatársaidat akik igazán ismernek. Legyen szó munkakeresésről vagy tanácsról hozzájuk fordulsz. Hiszen feltételezed, náluk megértésre találsz, jobban ráéreznek arra, hogy hogy mire lenne szükséged és nagy valószínűséggel a segítségedre sietnek. Azonban, nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb stratégia.

A gyenge kötések ereje

Bár általában legközelebbi ismerőseinktől várhatjuk a legtöbbet, akadnak szituációk, amikben távolabbi ismerőseink hatékonyabban támogathatnak bennünket, például álláskeresés alkalmával. Mint ahogy azt Mark Granovetter szociológus - mára klasszikussá vált kutatásában - is rámutatott. Granovetter arra a meglepő eredményre jutott, hogy  az emberek túlnyomó többsége nem a legközelebbi ismerősi révén, hanem  ‘gyenge’ kötésein keresztül nagyobb valószínűséggel találja meg az áhított új munkalehetőséget. Vajon mi állhat ennek hátterében?   

Intuitív alapon arra gondolhatunk, hogy több távolabbi ismerős vagyis ‘gyenge’ kötés található a kapcsolati hálónkban, mint közeli barát. Ráadásul abban az esetben, ha néhány száz emberrel tudatjuk, hogy segítségre van szükségünk – például megosztjuk ezt valamelyik a közösségi felületen -, akkor a kérésünket többségében ‘gyenge’ kötelékeink olvasság. Így annak is nagyobb a valószínűsége, hogy a megoldáshoz távolabbi ismerőseinken vezet majd az út. 

kapcsolatepites_5.png

Bár ez igaz lehet, de sokkal inkább arról van szó, hogy barátaink ugyanabban a közegben mozognak, ugyanazokon a helyeken fordulnak meg, ezért a miénkhez nagyon hasonló információkkal rendelkeznek. Míg távolabbi ismerőseink a miénktől eltérő körökben mozognak, eltérő tudással és tapasztalatokkal rendelkeznek, ezért általuk hatékonyabban juthatunk új információkhoz.

Azonban, tapasztalataim szerint – még akkor is, ha valaki tisztában van a ’gyenge’ kötések erejével - a többség nehezen kér bármit is távolabbi ismerőseitől. Talán azért, mert kényelmetlen beismerni, hogy segítségre szorulunk, hogy nem tudunk mindent megoldani vagy éppen a visszautasítástól való félelem gátol bennünket abban, hogy kevésbé közeli ismerőseinkhez forduljunk. De hogyan aknázhatnánk ki mégis mind a két kapcsolati típus előnyeit, azok pszichológiai mellékhatásai nélkül?

A kecske és a káposzta

A jó hír az, hogy van egy harmadik kapcsolatfajta, amelyről általában kevesebb szó esik. Ez egyesíti a már két említett típus előnyeit az az új információkhoz juthatunk és az ‘erős’ kötések bizalmi szintje is jellemző rá. Ezek pedig az úgynevezett ‘alvó’ kötelékeink. Ezek azok az emberek, akikkel valaha kapcsolatban álltunk, de talán már évek óta nem beszéltünk velük: gyerekkori barátok vagy szomszédok, iskolatársak, egykori munkatársak.

Lehet, hogy ez a felvetés kissé meghökkentőnek tűnik, hiszen jogosan kérdezheted, miért is vennéd fel a kapcsolatot olyan emberekkel, akiket évek óta nem láttál. De mielőtt elutasítanád ezt a lehetőséget, érdemes megismerned Daniel Levin és munkatársai kutatását, melynek eredményeinek tükrében valószínűsíthetően meggondolod magad.

kapcsolatepites_1.png

Levin és munkatársa kétszáz felsővezetőt kerestek fel, akiket arra kértek, hogy keressék fel ’alvó’ kapcsolataikkal. Minden egyes résztvevőnek két olyan emberrrel kellett felvennie a kapcsolatot, akikkel több mint három éve nem volt semmiféle kontaktusa. Majd a tanácsukat, véleményüket kérni egy folyamatban lévő munkahelyi projektről. Később pedig értékelniük kellett ezen beszélgetések hasznosságát. Amikor a résztvevők összehasonlították ezen beszélgetések értékét a jelenlegi kapcsolatok tanácsaival. Az ’alvó’ kapcsolatoktól elhangzottak hasznosabbnak bizonyultak: jobb megoldásokat, hasznosabb referenciákat, értékesebb segítséget nyújtottak. Hogyan lehetséges ez?

A magyarázat az, hogy múltbéli kapcsolataink több új információval szolgálhatnak számunkra, éppúgy mint a  jelenlegi ’gyenge’ kötéseink, de azok kellemetlenségei nélkül. Hiszen amíg nem voltunk velük kapcsolatban új tapasztalatokra, tudásra és nézőpontra tehettek szert. De a ’gyenge’ kötésekkel szemben, magukba hordozzák az 'erős' kötelékek előnyeit is. Hiszen a közös múlt és az együtt átélt élmények miatt már létezik egy bizalmi szint, ezért sokkal könnyebb és gyorsabb újraéleszteni ezeket a kapcsolatokat.

Régi-új kapcsolataink

Természetesen ez csak akkor  igaz, ha a múltban nem égettél fel mindent hídat, nagyvonalú voltál vagy legalábbis viszonosságra törekvő. Ha korábban nem csak a saját érdekeid érvényesítésével voltál elfoglalva, akkor valószínűleg ez egy remek lehetőség a kapcsolataid mélyítésére. Azzal együtt is, hogy vannak kapcsolatok, melyek nem véletlenül merültek a feledés homályába, ahogy azt az egyik résztvevő is megjegyezte Levinék kutatásában.

kapcsolatepites_3.png

Azonban az 'alvó' kapcsolataink többsége inkább az élet komplexitása miatt hibernálódik – megváltozik a munkahelyünk, az élethelyzetünk, máshova költözünk vagy éppen a mindennapi teendők sodornak el bennünket egymástól. A fentebb leírtak alapján, nem nehéz belátni, hogy milyen előnyökkel jár és milyen szerteágazó lehetőség rejlik az ’alvó’ kapcsolataink felélesztésében.

Ha pedig igazán biztosra mennél, akkor még az előtt felmelegíted ezeket a kapcsolataidat mielőtt ténylegesen szükséged lenne rájuk. A közösségi oldalak egyik legnagyobb előnye, hogy segítségükkel igazán könnyű rátalálni és újraéleszteni elveszettnek hitt, ’alvó’ kapcsolatainkat. A lehetőség adott, a többi már csak rajtad múlik.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Képek: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem