Instant terápia könyvekkel

"Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod." –Konfuciusz gondolatát gyakran idézzük. De mi van akkor, ha egyszerre több dologban is örömödet leled és nem tudsz választani?

screen_shot_2018-10-20_at_17_05_54.png

A koppenhágai illetőségű pszichoterapeuta, Johan Deckmann – ma már nem is annyira titkos – művészi ambiciókat dédelgetett magában. Mind a két terület igen csak vonzotta és egyikről sem akart lemondani. Mivel választani nem tudott, a bénító dilemmázás helyett, pont az ellenkező kérdésre keresett megoldást. Még pedig arra hogyan is lehetne ötvözni a két látszólag igen távol álló területet egymással.

enmarka_johann_deckmann_4.jpg

Ennek szellemében, fókuszt váltott és már nem választani akart, nem egyetlen címkét keresett, hanem azt a bizonyos egyetlen mondatot, mely mind a két területre igaz lehet. Így tudatosult benne, hogy az alkotó tevékenységét ugyanaz motiválja, mint a terapeutaként végzett munkáját. Az-az a változás ösztönzése és a személyes sorsunkért való felelősségvállalás jelentőségének tudatosítása.

enmarka_johan_deckmann_1.jpg

"Amikor valaki egy-egy képemre néz, egyáltalán nem biztos, hogy tetszik neki az amit lát, ugyanúgy mint amikor egy tükörbe néz, de ezzel esélyt kap a szembesülésre és változtatásra. Gyakori reakció, hogy magukra ismernek: Igen, ilyen vagyok! Én is ezt csinálom! De miért is teszem ezt magammal?” A szembesülés elkerülhetetlen, hiszen Deckmann terápiás tapasztalatait - és a varázsütésre változást ígérő önsegítő könyvek világát - egyetlen szellemes fricskába tömörítette tragikomikus fiktív könyvborítóival.


Deckmann képei lassan körbeutazzák a földet, hiszen a világ több nagyvárosában is kiállították őket. Deckmann rendhagyó megoldása pedig nemcsak a művészi érvényesülését  segíti elő, hanem a szakmai munkáját is támogatja. Ahogy a terápiás tapasztalatok a inspirálják a műveket, úgy az alkotói folyamat is hatással van a terápiás tevékenységére, ahogy honlapján is fogalmaz: “Az alkotás segít abban, hogy jobb pszichoterapeuta legyek. Hiszen a gondolataimat mentesítenem kell a sallangoktól és ez a látásmódomat is megerősíti.”

enmarka_johan_deckmann_10.jpg

Ahogy Deckmann esete is rámutat, érdemes a problémás helyzeteket más és más szemszögből megvizsgálni. Akár úgy is, hogy az eredeti kérdést megfordítjuk és annak ellenkezőjére keressük meg a saját válaszainkat.

Johan Deckmann munkásságát az Instagramon is követheted.

Ha  tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása