Olvasd azt, amit a nagyok!

A 'rám még könyv nem volt ilyen hatással' szellemében, öt kétségkívül sikeres ember legkedvencebb olvasmányai. Rendhagyó könyvajánló, meglepő választásokkal. 

eugenio-mazzone-190204.jpg

Egy nem tipikus üzleti könyv, Bill Gates és Warren Buffett ajánlásával

Amikor 1991-ben Bill Gates először találkozott Warren Buffett-tel és megkérte ajánljon neki egy olvasásra érdemes üzleti könyvet, még nem sejtette, hogy a találkozó egy barátság kezdete lesz. A Buffett ajánlotta könyv pedig kedvenc könyvei listájának legelejére kerül. 

bill_gates_enmarka.jpg

A könyv amit Warren Buffett hezitálás nélkül Gates figyelmébe ajánlott, nem egy trendi újdonság volt, hanem John Brooks – a New Yorker rezidens szerzőjének – 1969-ben megjelent, Business Adventures-e. Meglepő választás, hiszen Brooks könyve nem éppen tipikus menedzser irodalom. A könyvben nincsenek instant tanácsok vagy egymondatos bölcsességgé csupaszított következtetések.

A Business Adventures tizenkét – már korábban a New Yorkerben megjelent - hosszabb írást tartalmaz a Wall Street világából. Tizenkét üzleti sztorit, aminek mélyére ás a szerző, bemutat néhány meghatározó figurát, de leginkább a történések mögötti mozgatórugókat igyekszik rekonstruálni. Mi Bill Gates összegzése a könyvről?

"Minden üzleti tevékenységben alapvető az emberi tényező. Nem számít a tökéletes termék, gyártási terv és marketing pitch, ha nincsenek megfelelő embereid, akik megvalósítják a terveket."

Klasszikusok Jack Dorseytól 

A Twitter és a Square vezérigazgató Jack Dorsey választása, pontosabban választásai sem nevezhetőek éppen tipikus üzleti könyveknek, hiszen nála holtverseny van az olvasmány lista élén. Mégis azt mondja, hogy ez a két könyv - nevezetesen Az Öreg halász és a tenger, Ernest Hemingwaytől valamint a 19. századi, amerikai költő Walt Whitman: Fűszálak című kötete - voltak és vannak a mai napig a legnagyobb hatással rá. 

jack_dorsey_enmarka.jpg

„Szeretem az érthetőségét, a feszességét és költőiségét, úgy gondolom, hogy egy olyan tipikus küzdelmet mutat be, mely időről-időre előtérbe kerül a fikciós és nem-fikciós irodalomban is.”- mondja Az öreg halász és tenger-ről nyilatkozva, melyet egyébként újra és újra kézbe vesz.

Talán még a Hemingway kötetnél is meglepőbb választás Whitman – először 1855-ben megjelent – verses kötete. Vajon hogyan kapcsolódnak a versek a karrierjéhez, milyen szerepet játszanak üzleti sikereiben? Erről így vall:

"A költészet olyan, mint a programozás, elvont fogalmakat olyan térben helyez el, ahol lehetőség nyílik a legkülönbözöbb értelmezésekre. Mindenki megalkothatja a saját változatát és ezáltal jobb, kreatívabb válaszokat találhat.”

Guy Kawasaki 'kötelező' olvasmánya

Minden területnek megvannak azok az alapkönyvei, melyeket egész egyszerűen el kell olvasnod, ha az adott iparágban tevékenykedsz – vallja Guy Kawasaki – és vannak olyanok, amit mindenkinek kötelezővé kellene tenni. Kawasaki ez utóbbi kategóriába sorolja Dr. Robert Cialdini: Hatás című könyvét.

screen_shot_2017-07-11_at_13_10_02.png

“Ez a könyv olyan betekintést nyújt, olyan szociálpszichológiai alapelveket mutat be, amelyeket egyaránt hasznosíthatunk az üzleti és személyes döntéseink során. Őszintén meglepődnék, ha ezt a könyvet olvasva valaki nem lesz jobb (üzlet) ember.”

– mondja Kawasaki Cialdini művéről.

Azt nem tudom, valóban jobb emberré válsz-e Cialdini könyvének elolvasása után, de abban biztos vagyok, hogy megismered az emberi döntések mögött meghúzódó törvényszerűségeket és hatásmechanizmusokat. Ezek ismeretében pedig nemcsak jobb döntésekben reménykedhetsz, hanem hatékonyabb kommunikátorrá is válhatsz. 

A könyv, ami George Lucasnak is segített

A csillagok háborúját talán nem ismernénk vagy éppen teljesen másnak ismernénk, ha George Lucas az egyetemi évei alatt nem olvasta volna - és később nem ismételte volna meg a műveletet - John Campbell: The Hero with a Thousand Faces című munkáját. 

george-lucas_enmarka.jpg

Ugyanis, amikor Lucas 1975-ben elakadt A csillagok háborújának történetével, ez volt az a könyv ami átlendítette a holtponton. Ekkor Lucas ismét elolvasta Campbell művét, az általa megalkotott karakter tipológiát és történet típusokat felhasználva újra átírta a film forgatókönyvét. 

Bár Campbell könyve több mint hatvan éve jelent meg, mit sem veszített értékéből. Sőt, azóta sem született ennél átfogóbb és alaposabb munka a témában. Ha igazán jó történetmesélővé képeznéd magad, mindenképp érdemes elolvasnod ezt az alapművet. Arra azonban készülj fel, hogy Campbell tudományos alapossággal és részletességgel tárgyalja témáját, a könnyed magazinos stílus nem sajátja. Viszont a könyv elolvasása után pontosan érteni fogod: hogyan épül fel egy igazán jó történet és mi teszi egy sztori szereplőjét igazi hőssé.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal branding közösségéhez, klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása