Hogyan legyél szerencsésebb?

Lencse. Lópatkó. Szerencsehozó malac. Állítólag ezek is beválnak. De mondok másik hármat, amivel ennél biztosabbra mehetsz.

luck.jpg

„Mélyen hiszek a szerencsében, és úgy találom, hogy minél többet dolgozom, annál több jut belőle.” – vallotta Thomas Jefferson. Tételével mélyen egyetértek, az elkötelezett és kitartó munka bizonyosan hozzájárul a szerencséhez. Azonban, a hozzáállás, a megfelelő attitűd sem elhanyagolható. Éppen ezért, három tanács és három előadás, mely hozzásegíthet egy szerencsésebb évhez.

Nézz másképp a hibáidra!

Aki úgy tekint az adottságaira, mint egy fejlesztendő dologra – és nem mint egy megváltoztathatatlan állandóra – az sikeresebb lesz, állítja Carol Dweck. Érdemes ráhallgatni, hiszen több mint három évtizednyi kutatás után jutott erre a megállapításra. 

A tanult tehetetlenség jelensége már régóta ismert a pszichológiában, Dweck nem kevesebbet állít, mint azt, hogy ennek ellenkezője is tanulható, a fejlődésorientált szemléletmód elsajátítható.  Dweck azt is mondja, hogy a gondolkodásunkat meghatározó szemléletmód, a legmarkánsabban a hibáink kezelésében tetten érhető: 

„Az, hogy hogyan interpretáljuk a kihívásainkat, visszaeséseinket, minket ért kritikákat – mind a saját döntésünk”

A hibáinkat értelmezhetjük őket rögzült szemléletmóddal kudarcként, de tekinthetünk rájuk  a fejlődés-változás részeként, mondván: még nem sikerült. 

A gyengeséged is lehet erősség!

Ha igazán komolyan vesszük, a már megidézett Carol Dweck eredményeit, akkor ideje a gyengeségeinkre is egy kicsit másképp néznünk. Ez gyakran azzal is jár, hogy szembe kell néznünk a ténnyel: nem minden fejleszthető. Ebben az esetben a korlátok elfogadása vagy éppen a létező helyzet újrakeretezése, a nézőpont megváltoztatása vezethet el a megoldáshoz, mint ahogy az Phil Hansennel is történt. 

Legyenek jobb szokásaid!

Néhány szokásunk teljesen automatikus,  például szinte mindig ugyanazokkal a mozdulatokkal mossuk a fogunkat, ugyanolyan sorrendben vesszük fel a cipőnket, vagy éppen ugyanazt az útvonalat választjuk nap, mint nap. Szokásaink sokszor hasznosak, hiszen időt és energiát spórolunk velük, de sokszor éppen berögzült rituáléink akadályoznak a haladásban.

Arról már nem is beszélve, hogy pont ezek megnehezíthetik az új, hasznosabb szokások beépítését  - például azt, hogy napi 10-15 percet fordíts az énmárkád építésére vagy éppen a kapcsolati hálód karbantartására. A felismerés és az elhatározás megvan, aztán mégsem épül be a napi rutinba. Pedig jó és rossz szokásaink nagy hatást gyakorolnak az életünkre, ahogy Arisztotelész frappánsan megfogalmazta: 

Az vagy, amit újra és újra teszel. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás.

Éppen ezért érdemes időnként számba vennünk szokásainkat és megszabadulni azoktól, melyek nem szolgálnak bennünket. De vajon képesek vagyunk véglegesen megszabadulni rossz szokásainktól? Judson Brewer válasza egyértelmű igen. Ebben a rövid előadásában bemutatja, hogy mi töténik az agyunkban a rossz szokások kialakulásakor és persze azt is, hogyan, milyen mechanizmusok révén szabadulhatunk meg tőlük.

Kép: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása