Csak a szépre emlékezel?

Csak a szépre emlékezem - énekelte Ákos Stefi, a hetvenes évek közepén. Jó lenne, ha velünk is mindig így lenne. Azonban, az önbizalomhiányos napokon pont az ellenkezőjét tapasztalhatjuk: csak a ránk nézve negatív történéseket és rossz tulajdonságainkat vagyunk képesek felidézni. Mit tagadjuk, mindenkinek vannak nehezebb pillanatai, amikor meginog az önbizalma. A kérdés az, hogyan evickélhetünk ki ebből a helyzetből?

enmarka.jpg

Megfelelő mértékű magabiztosságra, önbizalomra mindenkinek szüksége van, akár tudatosan építi a személyes márkáját, akár nem. De még a legmagabiztosabb emberrel is előfordul, hogy az önbizalma mélypontra kerül. Egy bizonyos mértékű kétkedés persze egészséges és előre vihet, támogathatja a személyes és szakmai fejlődést. Azonban, hiába vagyunk tisztában ezzel, ez nem ellensúlyozza a szituáció kellemetlenségét és adott esetben bénító hatását.enmarka_2.jpgRáadásul a helyzetet tovább ronthatja, hogy ilyenkor szelektívvé válik a figyelem és a memória, így a helyzetértékelés is torzul. Emiatt, gyakran csak a terhelő mozzanatokra összpontosul a figyelem, csak a kudarcokat vagyunk képesek felidézni. Ezért hajlamosak leszünk a hibáink felnagyítására  és a teljesítményünk lekicsinylésére. Pláne, akkor, ha az önbizalom szintje már alapból sem volt túl magasan.enmarka_1.jpgA szakemberek számos lehetséges megoldási javaslattal állnak rendelkezésünkre, de van egy igen egyszerű módszer a helyzet megoldására. Amit egy pszichológus barátom ajánlott figyelmembe, amikor egy alkalommal az önbizalomhiányos helyzetek kezeléséről beszélgettünk. Tapasztalatai szerint, már az is sokat lendít a helyzeten, ha minden este jegyzeteket készítünk, leírjuk azt a három dolgot, amit az adott napon értünk el, azokat az eredményeket amire büszkék lehetünk aznap. enmarka_3.jpgNem kell feltétlenül nagy eseményeket lejegyezni, az apróságok is megteszik. A lényeg, hogy leírjunk három dolgot. Így, az önbizalomhiányos napokon csak vissza kell lapoznunk a saját jegyzeteinkben,  rögtön szembesülünk az eredményeinkkel. De a legjobb az egészben, hogy 'mellékhatásaként' egyre kevésbé lesz szükségünk a jegyzeteink lapozgatására, hiszen ritkulnak az önbizalomhiányos pillanatok is.

Képek: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása