Releváns rezümé

Hat másodperc. Nem túl hosszú idő, de ha lehet hinni a kutatásoknak, pontosan ennyi időt szánnak az illetékesek egy-egy önéletrajz elolvasására. A kérdés: mégis hogyan hívhatod fel a figyelmet magadra ennyi idő alatt? Talán éppen úgy, ahogy azt Jeff Scardino tette.


oneletrajz.png

Manapság egyre nehezebb kitünni a többi jelölt közül a munkaerőpiacon. Az álláskeresők talán pont ezért egyre nagyobb figyelmet fordítanak az önéletrajzuk és a motivációs levelük tökéletesítésére és eredményeik fényesítésére.  Persze olyan is akad, aki más utat választ, mondjuk éppen az ellenkezőjét teszi, a hibáit is belefoglalja az önéletrajzába . Bátor és kissé rizikós döntés, hiszen ahogy Brené Brown frappánsan megfogalmazta: “a bátorság nem a kritikával szembeni immunitást jelenti, hanem azt, hogy el merjük mesélni a történetünket.” 
oneletrajz_1.png

Jeff Scardino is ez utóbbit választotta. Pontosabban mind a két megoldást kipróbálta. Önéletrajzából két változatot készített. Az egyik az eredményeire, készségeire fókuszált, a másikban pedig a hibáira és a kihagyott lehetőségeire alapozott. Azonban, pont ezek a hibák tették egyedivé a pályázatát és mutatták meg személyes történetét,  személyiségét. A két változattal tíz álláshirdetésre jelentkezett, a hozzájuk passzoló motivációs levelek kíséretében.
oneletrajz_2.png

Tapasztalait egy rövid videóban is összefoglalta:

Az eredmény? A szokványos önéletrajzára pusztán egyetlen választ kapott. Míg a másik változattal – melyet Scardino ‘releváns rezümének’ nevezett el – 8 választ és 5 interjú lehetőséget szerzett magának.relevans_oneletrajz.jpg

Jeff Scardinot pont a tökéletlenségei, a hibái felvállalása - bátorsága és kreativitása - vitte közelebb céljai megvalósításához. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy egy az egyben másold le a példáját, de érdemes átgondolnod, hogyan tudsz a megszokott sémáktól elszakadni és megmutatni az egyediséged.

Forrás: The Relevant Résumé

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása