Ismételj!

A kapcsolatépítés nem mindig könnyű, pláne akkor nem, ha valakinek nem túl jó a névmemóriája. A probléma azonban viszonylag egyszerűen megoldható, egy klasszikus, de most már tudományosan is bizonyított módszer segítségével.  

screen_shot_2015-10-09_at_18_35_21.png

Az ismétlés a tudás anyja. Engem mindig kissé irritált ez a mondás, de úgy tűnik, kénytelen leszek megbékélni vele. Ugyanis egy frissen publikált kutatás bizonyítja a klisé igazságát. Persze, nem mindegy hogyan ismétlünk. A Laufler-Boucher szerzőpáros nem régiben publikált vizsgálata szerint egy adott információ megjegyzését igen csak megkönnyíti, ha mások jelenlétében, hangosan elismételjük azt. A vizsgálat résztvevőit arra kérték a kutatók, hogy különböző szavakat ismételjenek el, különböző módokon: csak magukban szájmozgással illetve anélkül, hangosan kimondva valamint valaki más társaságában. 

repeat3.jpg

A vizsgálati eredmények szerint,  már önmagában a szájmozgás vagy a  hangos ismétlés is támogatja a memóriánk működését, de a leghatékonyabb ha társas helyzetben tesszük ezt. „Azt eddig is tudtuk, hogy a hangosan elismételt információ segíti a memorizálást, de ez az első olyan kutatás, mely bizonyítja, kommunikációs helyzetben ez még hatékonyabb” – mondja Boucher professzor. Tehát, Boucher professzorék eredményeinek fényében, nagyobb az esélye, hogy megjegyez egy nevet, ha bemutatkozáskor, hangosan megismétled a másik fél nevét. 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem