Oszd meg a történeted!

Mit tennél, mit változtatnál meg a világban, ha lenne egymillió dollárod? A legtöbbünk számára elméleti a kérdés, nem úgy mint Dave Isaynek, a TED-díj idei nyertesének.

enmarka.png

Dave Isay még kiskamaszként, 14 évesen készített egy interjút a nagymamájával. Aztán egy darabig el is felejtetette ezt, csak évekkel később a nagymama halála után jutott újra eszébe. Ekkor égre-földre kereste a felvételt, de sehol sem találta. Dave lassan 50 éves, de a szalag még mindig nem került elő. Azonban, ahogy mondani szokták, minden rosszban van valami jó vagy legalábbis valami jónak a lehetősége. Ugyanis az elveszett felvétel miatt született meg Dave Isay fejében a StoryCorps ötlete, amit most a TED kuratóriuma egymillió dolláros díjával ismert el.isay_wide-d02adc3b946ded5fadd208b9898844a55d454bb5.jpgA StoryCorps küldetése, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítson saját élete vagy élete fontos mozzanatainak rögzítésére. Az elkészült interjúk a washingtoni Kongresszusi Könyvtárba kerülnek megőrzésre. Az első StoryCorps 'szobát' - 2003-ban - a New York-i Grand Central pályaudvaron állították fel. Ide bárki besétálhatott és elmondhatta történetét. Azóta már Chicagoban, San Franciscoban és Atlantában is mód van erre. Manapság pedig Storycorp mobilegységek is járják az országot. Az elmúlt tizenkét évben több mint 65 ezer interjú került rögzítésre. Sőt, azóta egy applikáció is elkészült, mely segítséget nyújt a személyes történeteink felvételéhez - az alkalmazást eddig 165 ezren töltötték le. gctbooth-69fdd09190c236d32f4138997dde007e1db37135.jpgDe igazából nem is a számok érdekesek, hanem azok a meghitt, intim vagy éppen drámai pillanatok és történetek, melyek kirajzolódnak ezekből az interjúkból. Nincs két egyforma történet, az általuk megélt lecke azonos: csak saját magunk felvállalásából, önazonosságból jöhet létre hitelesség, bármit is teszünk. És ez akkor is érvényes, amikor éppen egy pódiumon állva beszédet mondunk vagy előadást tartunk, mint ahogy azt Dave Isay is tette a díj átvételekor.

Képek: innen, innen, innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem