Vágj bele!

Ha meg kellene tippelnem mi Seth Godin leggyűlöltebb szava, akkor azt hiszem viszonylag határozottan állítanám, hogy a "holnap" az. 

seth_godin.jpg

Legalábbis abban a bizonyos pató páli értelemben egész biztosan. Hiszen egy egész könyvet szentelt annak, hogy rábeszéljen bennünket a holnap halasztó hatályának - és persze önmagunk olcsó átverésének -  elkerülésére. 

Egy-két évvel ezelőtt komoly vitába keveredtem valakivel, aki Seth Godin marketingguru könyveit inspirációs irodalomnak nevezte. Nos, az idő őt igazolta, hiszen az említett úr legutóbbi könyvei sokkal inkább ebbe a körbe sorolhatóak. Persze a szó legjobb értelmében. 

A legutóbbi Vágj bele! című könyvecske például sokkal inkább kiáltvány, mint bármi más. Kiáltvány a kezdeményezőkészség gyakorlása mellett. Ne csak ötletelj, beszélj és hezitálj, hanem kezdeményezz, kockáztass, csináld. Ebben foglalható össze az üzenet. Tényleg motivációs irodalom a javából. Hál'istennek, a tuti megmondás és a sikeresség receptje, azért nem szerepel benne. Azonban a szerzőtől megszokott öniróni, humor annál inkább. No, és persze a szellemes példák, történetek sem hiányozhatnak. 

vagjbeleb1-450x600.jpg

Persze, aki akar az alkothat magának szabályokat a könyv alapján vagy éppen találhat igazolást saját mániáinak  alátámasztására, mint ahogy velem is történt, a Semmelweis-szabály címet viselő résznél. Semmelweis Ignác  - mint annyi más zseni - dicsőség és siker nélkül halt meg. Csak halála után ismerték el és fel tevékenységének fontosságát. Godin szerint ennek oka, hogy "Felfedezése fontosságának tudatában meg sem próbált meggyőző lenni. Egy kollégájának például azt írta: "Ön, Professzor úr, közreműködője volt e tömeggyilkosságnak" egy másiknak pedig: "Isten és a világ színe előtt kinyílvánítom, hogy Ön gyilkos".  A példából is kiviláglik, hogy némi elfogadottság és szimpátia kivívása elengedhetetlen mások meggyőzéséhez, még a zsenialitás elismertetéséhez is. Azaz némi kedvesség soha sem árt.

Bár nem vagyok elkötelezett motivációs irodalom hívő (sőt), mégis szívesen ajánlom a könyvet. Az olvasást érdemes a nyári szabadság utolsó napjaira időzíteni, így még nagyobb lesz az újrakezdés lendülete.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem