Két cica konyhája

Mai posztom főszereplője bloggertársam Bezselics Ildikó újságíró, nemzetközi női magazinok egykori alapító-főszerkesztője, többek között a nagy sikerű Marie Claire-é, manapság a Két cica konyhája szerzője, és egyben két cica gazdája.

bezselics_enmarka_3.jpg

Amit tudni érdemes Ildiről, hogy egy rendkívül érdekes pályaívet, pontosabban pályaíveket tudhat maga mögött. Az egészségügyben kezdett, mivel kicsapták a gimnáziumból, napjainkban főz és recepteket ír. A két pont között pedig - saját elmondása szerint -mindig az érdeklődése, az aktuális kíváncsisága vitte előre, így került a Magyar Televízióhoz, majd lett újságíró, később főszerkesztő és immár három éve gasztroblogger. Ami mindig kísérte az a szemlélete, a munkabírása és a szorgalma. Míg egy napon rádöbbent, hogy a sikerek ellenére az önmegvalósítás mégis valahogy elmaradt. Éppen ezért legutóbbi pályamódosítása, azaz gasztrobloggerré válása, a gyerekkori álmok megvalósításának első állomása is. 

Természetesen, a főzés addig sem volt idegen számára "9 éves korom óta főzök fogyasztható ételeket. Előtte is főztem, de addig csak az apukám tudta megenni. A blog lehetőséget nyújtott arra, hogy két olyan dolgot csináljak egyszerre, amit nagyon szeretek: a főzést és az írást. Gondoltam nem lesz nehéz dolgom, hiszen mindennap főztem, lefotózom, amit elkészítek, leírom a receptet és kész. Persze, amikot megláttam a saját fotóimat, akkor úgy éreztem, hogy én sem nagyon akarnám nézegetni, nemhogy másoknak megmutatni. De szerencsémre egy fotós barátom, Tóth Milán felajánlotta segítségét és azóta is ő készíti a képeket." bezselics_enmarka_2.jpgIldi három évvel ezelőtt az online világba igazolt, a napokban pedig visszatért a print műfajhoz - amin persze nagyon nem csodálkozom a pályaíve ismeretében -, hiszen megjelent első szakácskönyve Receptek a Két cica konyhájából címmel. Ahogy elmondta "A legnehezebb a koncepció kitalálása volt. Három éve indítottam a blogot. Ez idő alatt több mint hétszáz étel receptjét osztottam meg az olvasóimmal. Nem volt egyszerű a szelekció. Végül aszerint válogattam, hogy melyek voltak a visszatérő olvasói kérdések. Arra törekedtem, hogy egy jól használható, praktikus, de nem unalmas "alapkönyvet" szerkesszünk." 

A praktikusság valóban nagy erőssége a könyvnek, hiszen a recepteken túl az alapeszközöktől kezdve, a kamra feltöltésén keresztül rengeteg hasznos tanáccsal is szolgál. A könyvre természetesen Ildi személyisége is rányomja a bélyegét "A neveltetésem és ezáltal a személyiségem, a szemléletem része az egyszerűség, a praktikusság. Éppen ezért bosszantanak is a nem praktikus dolgok. Így ez erőteljesen áthatja a könyvet. Például, ezért választottam spirálos megoldást. Hiszen rendkívül bosszantó, ha főzés közben azzal kell foglalkozni, hogy a szakácskönyv úgy maradjon nyitva, ahogy letettük."

bezselics_enmarka_1.jpg

Persze, nem lenne igazán "két cicás" a szakácskönyv, ha nem ötvözné a tradiciókat a modernitással. Ahogy egy kedves ismerős megfogalmazta: "A Bezselics receptjeiben az a jó, amiért az ember szeretett gyerekkorában a szomszédban enni: ugyanazok az ételek csak egy kicsit másképp, kicsit érdekesebben."

Zárásként pedig csak annyi, hogy a könyvben érdemes elmélyedni és a Két cica blogját nyomon követni. Hiszen nemcsak jó receptek találhatunk, hanem egy tudatos márkaépítési folyamatot is szemlélhetünk.

 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem