Tárgyesetek - Bombera Krisztina

"… a klasszikus értelemben talán nem annyira csinos, mint a kollégák, de érdekesen elrajzolt arcával jellegzetes és izgalmas televíziós jelenség…. felkészült, félre is tud húzódni, vezetni is tudja a beszélgetést, igyekszik, és egyedül benne érezhető a valóságos érdeklődés, ő az, aki - legalábbis a benyomások szintjén - nem egyszerűen meg akarja oldani ezt a televíziós alaphelyzetet, hanem valóban érdekli az, akivel leül beszélgetni." - írta Fáy Miklós az Élet és Irodalomban a Tárgyesetek soron következő alanyáról: Bombera Krisztináról. Kriszta egy félkész, de mégis kész festményt választott a nappalijuk faláról. 

bombera.png

Miért ezt a képet választottad?

Nem tudtam, hogy mit fogok pontosan kiválasztani a tárgyaim közül, de egyben biztos voltam: olyat szeretnék megmutatni, ami nem pusztán csak jellemző rám, hanem érzelmileg is sokat jelent nekem. Ez nem volt egyszerű, mivel emberekhez sokkal inkább kötődöm, mint a tárgyakhoz. Persze, az is igaz, hogy a magunk köré gyűjtött tárgyak a legtöbb esetben az emberekhez fűzödő kapcsolataink lenyomatai, mint ez a kép is.

Az esztétikai minőségén túl, három dolog miatt jelent nekem sokat ez a kép. Nagyon szeretem a festőt, aki festette és nagyon tehetségesnek tartom. Ő Vári Zsolt, cigány festő, aki intézetben élt és ott kezdett el festeni. Másrészt, a képen megfestett cigánylány pont úgy néz ki, mint a saját lányom. A hozzánk látogatók gyakran kérdezik: kivel festetted meg a lányod portréját? Azt gondolják, hogy rendeltem egy portrét. De nem. Ez egy cigánylány portréja.bombera_kep.jpg

Ha ránézek  a képre mindig eszembe jut az, amit mélyen igazságtalannak tartok: az egyenlő esélyek hiánya. A képen szereplő kislány pont annyira tehetséges, pont annyi esze van, pont annyit tudna kihozni magából, mint a lányom vagy bármely más átlagos kislány, és mégis más sors vár rájuk. Csak azért, mert én budapesti vagyok, nekem több pénzem van és ezért több lehetőséget tudok biztosítani a lányomnak.

Mi a kép története? Hogyan került hozzád?

Zsolt felkért a tárlata megnyitására. Ott láttam meg a képet, azonnal megtetszett. Aztán Zsolt elmesélte a képen szereplő lány történetét. Majd némi hadakozás következett, mivel a festő álláspontja szerint félkész a mű és mindenképp be akarta fejezni. De rábeszéltem, hogy ne nyúljon hozzá. Nekem pont így tetszett és nem akartam, hogy befejezze.Végül is a gyerekek arca is félkész, látszanak a főbb vonalak, de még sokat változik az évek alatt.bk.jpg

Mekkora jelentőssége van egy-egy tárgynak az életedben?

A tárgyakhoz való viszonyom némileg ellentmondásos. Egyfelől könnyen hagyok magam mögött mindent, amikor elköltözünk külföldre, akkor eszembe sem jut semmi, amit magam mögött hagyok. Rugalmasan hagyom ott a megszokott környezetemet. Ugyanakkor a lakásunkban pont azt szeretem, pont arra vagyok büszke, hogy mindenhez személyes kötödésem van. Minden tárgy valamelyik utazásnak vagy közös családi élménynek a lenyomata. Minden tárgynak története van. Mondjuk kidobni alig bírok valamit, ami per definiciója a gyűjtő típusnak.

Azt szokták mondani, hogy egy-egy ajándékba adott tárgy arra is jellemző, aki adja. Mi a legjobb tárgy, amit valaha ajándékba adtál?

Nem egészen tárgy és nem is biztos, hogy a megszokott ajándék kategóriába belefér, de ez jutott eszembe. Amikor elutaztunk hosszabb időre, akkor itt hagytuk a lakásunkat egy baráti házaspárnak, a kiadás helyett. Az említett barátaink nagyon pici lakásban laktak és épp akkor született gyerekük is. Abban az adott pillanatban úgy éreztem, hogy ez nekik egy nagyon fontos ajándék volt. A történet érdekessége, hogy aztán az élet újra bizonyította a tételemet: megajándékozol valakit és te is kapsz valami ajándékot az élettől valamilyen módon. Ugyanis az történt, hogy Amerikában valami csodálatos módon, pillanatok alatt remek lakást találtunk, jobbat, mint reméltük, csak azért, mert a tulajdonos jót akart tenni velünk, és nem adta ki másnak, drágábban. 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem