A csodálatos kutyadoki

Olvasós család vagyunk. Talán éppen ezért alakult ki az a szokás a nálunk, hogy új helyzetekre való felkészülésként a szakirodalomhoz fordulunk. Most sem történt ez másképp, hiszen a család egy négylábú taggal bővült. Így került a kezembe Cesar Millan (és Melissa Jo Peltier, aki Cesar gondolatai lejegyezte) A csodálatos kutyadoki című könyve. 

barka.jpg

Tapasztalataink szerint a könyv remekül alkalmazható a kutyanevelésben. Útmutatóként szolgál a kutya-gazda kommunikációban, emelett néhány része más megvilágításba helyezi az emberek közötti kommunikációt, társas kapcsolatainkat is. Számomra mégis a legérdekesebbnek azok a részek bizonyultak, ahol a szerző saját életútját, karrierjét mutatja be. Azokról sem megfeledkezve, akik pályáján segítették.

Millan illegális bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba. Koszosan, pénz és angol nyelvtudás nélkül, de eltökélten és céltudatosan: "Csak néhány dollár volt a zsebemben, amikor megérkeztem, és nem beszéltem angolul. Az álmom természetesen minden nyelven ugyanaz volt: a világ legjobb kutyakiképzőjévé válni." 

Ma már nyilvánvaló, hogy Millan valóra váltotta álmát - a legjobbak között tartják számon -, az út azonban nem volt nyílegyenes. Cesar először egy kutyakozmetikai szalonban dolgozott "A két asszony (a tulajdonosok) végtelenül kedvesen bánt velem, és hamar hírnévre tettem szert az egyetlen olyan emberként, aki képes még a legkeményebb kutyákat is megnyugtatni, akik jelenlétében bárki más csak a kezét kapkodta volna. A törzsvendégek rendre engem kértek, amikor látták, hogyan bánok kedvencükkel..." cesar_millan_szemelyes_marka.jpg

Spóról, majd megtakarításait felhasználva Los Angelesbe költözik és egy kutyakiképző iskolában vállal munkát. Így ír erről az időszakról "Maradtam egy darabig, mert szükségét éreztem, hogy kitanuljam a kutyaképzést. Végtére is ezért tettem meg ezt a nagy utat idáig. De ez nem az az álom volt, amit elképzeltem. Az első ott töltött pillanattól éreztem, hogy ez a fajta képzés talán segíthet az embernek, ám néha igen károsan hat a kutyára." 

A kutyaiskolában töltött idő és ez a kényelmetlen érzés hatására,  Cesar el kezdi kidolgozni saját módszerét. Metodikáját a gyerekkori élményekre - a mexikói farmon az állatok és a természet közelében megtapasztaltakra - alapozva. Mielőtt azonban a gyakorlatban is kipróbálhatta volna, egy kis kitérő következett: "Az egyik kliens, egy sikeres üzletember, akit különösen lenyűgözött ahogy golden retrieverjével bánok, figyelt egy darabig munka közben, és el volt ragadtatva mind a képességeimtől, mind a munkához való hozzállásomtól. Egy nap odajött, és így szólt: - Nem tűnik boldognak itt. Nincs kedve inkább nekem dolgozni?"barka_szemelyes_marka.jpg

Egy bökkenő volt csupán: nem kutyákkal kellett foglalkoznia, hanem autót mosni. Millant ez kissé elkeserítette, de néhány hét után elfogadta az ajánlatot és ez nem bizonyult hibás döntésnek. "Fárasztó fizikai munka volt, de nem bántam, mert mindig is maximalista voltam. Ha autómosónak álltam, hát én akartam a világ legjobb autómosója lenni. Hálás vagyok ennek az embernek, amiért oly sokat tanított arról, hogyan kell vezetni egy stabil, jövedelmező vállalkozást." 

Az állasajánlat elfogadásában komoly szerepet játszott egy autó használatának lehetősége. "Akkor még nem engedhettem meg magamnak egy autót, és ez Los Angelesben gyakorlatilag olyan volt, mintha nem lenne lábam." Azon a napon, amikor Millan birtokba vette az autót, saját vállalkozását is útnak indította. Csupán egy logó és néhány névjegykártya birtokában, de világos elképzeléssel arról, hogy pontosan mit is akar csinálni.cesar_millan_szemelyes_marka1.jpg

A Pacific Point Kutyaiskola híre gyorsan terjedt. Nem kis mértékben az új főnöknek köszönhetően, aki felhívta a barátait és a következő módon ajánlott figyelmükbe az iskolát: "Dolgozik nálam egy remek, mexikói fickó, aki hihetetlenül bánik a kutyákkal. Csak hozd el őket." Az ügyfelek pedig sorra jelentkeztek és szájról, szájra adták Cesar Millan iskolájának hírét. 

A történet már így is - szószerint - hollywoodi sikersztori. Gondoljunk csak bele: Cesar egy jól működő vállalkozás vezetője, pedig még csak alig négy éve, hogy átszökött a határon. De az igazi fordulat csak most következett: egy barna Nissan gurul a ház elé, amiből egy elképesztően gyönyörű nő száll ki, aki valahonnan ismerősnek tűnik hősünk számára. A nő megkérdezi, hogy Millan foglalkozna-e a kutyájával. Megállapodnak.barka_szemelyes_marka_1.jpg

Három héttel később Cesar elmegy hozzá, hogy a kutyával foglalkozzon. A kopogtatásra a férj nyit ajtót, aki nem más, mint Will Smith, ekkor hasít belé a felismerés: a nő nem más, mint Jada Pinkett Smith, aki a Szimatnak szemét, szemétnek szimat című filmből volt ismerős számára. "Ez a nap egy tizenegy éve tartó barátság kezdete volt. Jada és Will beajánlott a hollywoodi elithez tartozó néhán barátjának, akik között ott volt például Ridley Scott, Michel Bay, Barry Josephson és Vin Diesel. Ám ez messze nem a legértékesebb ajándék, amit Jadától kaptam. A szárnyai alá vett, és fogadott mellém egy tanárt, hogy egy teljes éven keresztól intnzíven tanulhassam az angolt. Mindenekelőtt azonban hitt bennem....Ha valamibel nem boldogulok, tudom Jadára mindig számíthatok." 

A továbbiak már ismerősek lehetnek: felveszik A csodálatos kutyadoki című sorozatot, ami nagy sikert arat. Megvalósul Cesar gyerekkori álma, hogy a munkája által ismertté váljon. Biztosan vannak olyanok, akik Cesar Millan sztorijában a szerencse szerepét vélik felfedezni. Részben igazuk is lehet. Azonban az is igaz, hogy ezért a szerencséért meg kellett dolgozni és kellett hozzá még jó néhány dolog, mint például a céltudatosság, munkaetika valamint kitartás. A könyvet és benne Cesar Millan személyes történetét kutyások és kutyátlanok figyelmébe egyaránt ajánlom.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem