Unalmas életrajz

Vitathatatlan, hogy Kásás Tamás kiemelkedő tehetségű és rendkívüli eredményeket elért vízilabda játékos. Az is tény, hogy születtek már jó életrajzi könyvek sportolókról. Egy exvízipólós haverom állítása szerint, Kásás Tamásban igen nagy a szórakoztatási faktor. Olyannyira, hogy még a csapat legviccesebb emberének is megválasztották. Ezért gondoltam elolvasom a róla megjelent könyvet. Hibáztam.

kasa_1.jpg

Kásás Tamás eddig nem nagyon kereste a nyilvános szereplési lehetőségeket és ezzel nincs is semmi probléma.  Most mégis arra vállalkozott, hogy M. Kiss Csabának tollba mondja elmúlt 36 évének történéseit. A könyvborító szövege szerint "súlyosan alapos" és "brutálisan őszinte" a tartalom. Azt nem tudom, a könyv elolvasása után sem, hogy mi az a  "súlyos" alaposság, mert sajnos van néhány tényszerű pontatlanság is a könyvben. Például, Kásás a 2011-es miskolci Volvo-kupán tért vissza a válogatottba, a könyv szerint ez egy évvel előbb történt Hódmezővásárhelyen.  

A leginkább  a - helyenként erőltett - jópofizás és a bulváros stílus a zavaró. A kötet öt fejezetre tagolódik, amiből egy teljes fejezet például csak a nőkről szól. A vízilabda iránt kevésbé érdeklődő, de a romantikus ponyvákat szorgalmasan bújó olvasók számára minden bizonnyal ez lesz a legkedvesebb fejezet. "Beolajozott testén ezer kis gömbbe futottak össze a vízcseppek. A tenger felől fújó szél és lélegzésének mozdulatai, szájának, arcának, izmainak apró rándulásai, ahogy lassan elernyedt és megnyugodva elaludt, folyamatos, finom mozgásban tartották ezeket a vibráló kis gömböket. Én ott tükröződtem mindegyikben, ahogy bámultam őt." Azt gondolom, hogy a szerkesztő igazán megóvhatott volna minket az ilyen és ehhez hasonló mondatoktól.  kasa_2.jpgA gyerekkori élményeket bemutató fejezet nem sikerült rosszul. A szövegen érződik az igyekezet, hogy ténylegesen olyannak mutassa meg Kásás életét, amilyen az valójában. A fizikai fájdalmakkal, a rossz napokkal együtt, éppen ezért az önkritikus hangnem is rendszeresen felbukkan.

Az önkritikán túl, meglepő módon néhány kritikus megjegyzés Kemény Dénesnek is jut. Kásás megemlíti például, hogy az eindhoveni Európa-bajnokságon Kemény nagyon megbántotta az egész csapatot. Emlékeim szerint Szécsi Zoltánt leszámítva, a háromszoros olimpiai bajnok játékosok közül még nem nagyon nyilatkozott senki kritikusan Kemény Dénesről. Hogy ez a kötet előnyére válik vagy sem, az ízlés dolga.kasa_4.jpg

A kötet legkomolyabb erénye - és valószínűleg sokak számára a legmegdöbbentőbb része -, hogy egy mindenki által irigyelt sportoló is rendkívül magányos lehet. Ez azonban talán kissé kevés mondanivaló egy egész könyvhöz. Jöhetett volna egy kicsit több a magyar vízilabda válogatott hétköznapjaiból és egy kicsit több szakmázás. 

Sajnos, előfeltevéseimben is csalódnom kellett, mivel a szöveg nem igazán szórakoztató. Bár kétségtelenül viccesek Kásás alvajárásos kalandjai vagy a magyar csapat olimpiai formaruhájával kapcsolatos megjegyzései.

Összességében, elég unalmasra sikeredett a történet. Jobban jártunk volna, ha a szerkesztő ceruzája erősebben fog vagy Kásás nem hagyja magát meggyőzni és továbbra is hallgat... 

Képek: innen, innen, innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem