Nem sztereotíp magyar

Nem mondhatnám, hogy kedvenc évszakom a tél. De mégis találok benne valami különösen megkapót: ahogy hidegre fordul és a víz hóvá lesz, majd mind a kettő eltűnik olyan, mint egy varázslat. És ha már varázslat, akkor lássuk, hogy építi személyes márkáját egy igazi varázsló: Hajnóczy Soma bűvész világbajnok. 

soma_cards.jpg

Hajnóczy Soma 24 évesen lett a bűvész történelem 21. Grand-Prix díjas világbajnoka, majd megkapta a bűvészek Oscar-díjaként ismert rangos európai kitüntetést, a Mandrakes d’Or-t is. Azóta eltelt három év és nemcsak a színpadon, hanem azon túl is következetesen építi karrierjét és az énmárkáját. 

Azon kevesek közé tartozol akik nyíltan vállalják, hogy tudatosan építik magukat.

Én ezt természetesnek tartom. Ha valaki meg akarja mutatni a tudását, akkor kell az ismertség. Nekem jó belépő volt a bűvész világbajnokság, számos lehetőséget hozott. Persze, amikor ismertségről beszélek, akkor minőségi ismertségre gondolok. Nagyon nem mindegy, hogyan és mivel éri el ezt valaki. 

Hogyan?

Bármily közhelyszerűen hangzik, a következetesség rendkívül fontos, csak így lehetsz hiteles. Hiszek abban, hogy bármi lehetséges. Ha el tudod képzelni és utána kitartóan tenni érte, akkor bármit elérhetsz. Úgy gondolom, ha önazonos, amit mondok, ha képviselem a véleményem és kiállok mellette, ha tudom mit szeretnék elérni, akkor ez nem bonyolult. 

Te könnyebb helyzetben vagy, mint mondjuk egy tanácsadó, hiszen a műfajból adódik, hogy a produktum látható és látványos.

Ez igaz is, meg nem is. A gyakorlás vagy amíg kidolgozok egy ötletet illetve a csapat, aki segít a megvalósításban nem látszik. Ezért is - meg persze a hobbim: a filmezés miatt – készítettem egy dokumentumfilmet arról, hogyan készültem a világbajnokságra 9 év alatt, és milyen volt egy ilyen megmérettetés lelki háttere. Emellett a színpadon nemcsak a sikerek, de a hibák is jobban látszanak. Életem egyik legkínosabb emléke, mikor az egyik előadásomon többszáz ember előtt hanyatt estem. Nem volt kellemes. De aztán felálltam és befejeztem a produkciót. Nagyszerű közönség volt, értékelték azt, hogy nem adtam fel. 

Világbajnoki cím és számos elismerés birtokosa vagy. Miben méred a sikert?

Egyfelől, sikernek tartom, hogy amikor hívnak valahova, akkor nem egy bűvészt keresnek, hanem személy szerint rám illetve a produkciómra kíváncsiak. Másfelől és ez a fontosabb: amikor jól szórakoznak a nézők, én is elégedett vagyok. Ilyenkor igazán jó.hajnoczy_soma_enmarka.jpg

Mit tartasz fontosnak az énmárkád alakításában?

Az egyéni stílust és előadás módot. A humort és az időt. Szeretek magamnak időt adni, e nélkül nem lehet minőségi dolgot csinálni. Például másfél évvel ezelőtt kitaláltam, hogy szeretnék csinálni egy filmet stop-motion technikával, ami nem régiben el is készült. Biztos, hogy meglehetett volna csinálni gyorsabban, de akkor a minőség nem lett volna ilyen. Addig pihentetek egy ötletet, amíg belülről nem mondja egy hang, hogy most fogj hozzá. Persze az idő közben szorít, hiszen rengeteg ötletem van, még sok mindent meg akarok valósítani. Van egy füzetem, amibe az ötleteimet szoktam írni, pont most telt be. Ez már a negyedik. A füzet cseréje újra ráébresztett, hogy muszáj fókuszálni, hiszen nem lesz elég időm arra, hogy mindent megcsináljak. Ha már az ötleteknél tartunk, mi lesz a következő?

A “365 ok, amiért ez egy jó év” project. Kicsit unom a panaszokat. Ez talán azzal függ össze, hogy nem tartom magam sztereotíp magyarnak. Az élet egy baromi jó dolog, viszont a hétköznapi teendők, és fejfájdító terhek között ezt sokan elfelejtik észre venni. Ezért úgy döntöttem, hogy egy éven keresztül minden napomból ki fogok emelni egy apróságot, ami aznap megmosolyogtatott, szebbé tette a napomat, és ezt megosztom a világgal. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mennyi klassz dolog vesz körül bennünket. Január elsejétől olvasható a blog, itt.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem