A legőrültebb whisky mester

Nem túl jó fényt vett valakira, ha túlontúl bensőséges kapcsolatot ápol az alkohollal. Nos, elég határozottan rácáfol erre az állításra Richard Paterson, aki a whisky iránti szenvedélyére alapozta karrierjét. 

richard-paterson_enmarka2.jpg

A harmadik generációs whiskys ember 8 éves korában ízlelte meg először az aranyszínű italt. Az első kóstoló a családi szeszüzemben zajlott le. Azonban nem volt zökkenőmentes, hiszen egy atyai pofon kísérte. A kis Paterson ugyanis nem vette elég komolyan a feladatot. De aztán a dolgok - mondhatni - egy csapásra megváltoztak és immáron hivatalosan is 45 éve fűzi szenvedélyes kapcsolat a skót whiskykhez. 

Paterson pályája 1970 óta ível felfelé, ekkor lépett be asszisztesként, a glasgowi Whyte & Mackay-hez és azóta is az ő alkalmazásukban áll. Öt évvel később már  "master blender" pozicióban kóstolja a whiskyket, megfelelő hordókat keres az érleléshez és a legkülönbözőbb piacok ízléséhez igazítja az ízeket.

Mára már a szakmabeliek és a közönség is, pusztán csak "Az Orr"-ként emlegeti a hatvanas éveit taposó whisky mestert. Esetében a megbecsülés pénzben is kifejezhető, hiszen a Lloyd of London azt a bizonyos orrot 2,6 millió dollárra biztosította. richard_paterson_enmarka1.jpg

Richard Paterson az egyetlen, akinek bemutatói extrém előadásokká alakultak az évek során. Nagyobb cégeknél külön ún. brand ambassador-ok járják a világot, míg a "master blender" nyugodtan alkot Skóciában. Ő ötvözte a kettőt és belevitte excentrikus személyiségét.

Persze, szakmai elismerésekben sem szűkölkődik. A világon mindössze néhány ember van, aki hasonló eredményeket tudhat magáénak. Az elmúlt tíz évben csak az IWSC-n több mint 30 érmet nyertek az italai. 

A született előadóművész és excentrikus különc az online világban is népszerűségnek örvend - jelen van a Youtube-on, a Twitteren és a téma egyik legolvasottabb blogjának szerzőjét tisztelhetjük személyében. Emellett persze kóstolókat is tart és ahol teheti népszerűsíti a kulturált whisky fogyasztást. Mindezt igen szórakoztató és közvetlen stílusban. 

richardpaterson_enmarka3.jpg

"A szenvedély, amely a whiskyhez fűz ma sokkal erősebb, mint a pályám elején volt" - nyilatkozta egy interjújában. Az aranyló italhoz fűzödő szenvedélyes kapcsolatát nem is kell különösebben bizonygatnia, hiszen bárkinek elég egyetlen egyszer meghallgatnia, ahogy imádott nedűjéről beszél. 

De nem is szaporítom tovább a szót, lássuk hogyan is kellene ezt az italt fogyasztanunk. Az alapvetéseket természetesen Richard Patersontól hallhatjuk. 

Képek: innen, innen, innen,

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem