Optimizmus mellékhatásokkal

Inkább optimisták vagyunk, mint realisták, de nem tudunk erről a tényről - mondja Tali Sharot neurológus. Szeretünk úgy gondolni magunkra, mint racionális, realista lényekre. De akármit is gondolunk magunkról a kutatások azt bizonyítják, hogy többségünk optimista.

optimizmus.png

Persze tovább árnyalja a képet, hogy ez valamiféle magánoptimizmus. Bizakodóak vagyunk, amikor a saját életünkről, a családunkról, a karrierünkről vagy az egészségünkről van szó. Ilyenkor túlbecsüljük a jó dolgok valószínűségét  és alábecsüljük a kellemetlen dolgok lehetőségét. Azonban a jővőre vonatkozó fényes elképzeléseink csökkennek és kissé pesszimistára fordulnak, amikor más emberekről van szó. 

Tali Sharot szerint az agyunk úgy van beállítva, hogy inkább a napos oldalt lássa. Kutatásai szerint az emberek 80 százaléka optimistának születik. Ez jó hírnek tűnik, de az optimista beállítódottság  veszélyekkel is jár. A túlzott optimizmus rossz döntésekhez is vezethet - kevésbé veszünk részt egészségügyi szűréseken, csökken a megtakarítási hajlandóságunk vagy túlzottan optimista számításokban hiszünk egy befektetésnél vagy egy hitelfelvétel esetében. 

Azonban a fejlődéshez kell az optimista beállítodottság. El kell tudnunk képzelni egy - jobb - alternatív valóságot és hinni abban, hogy el is érhetjük azt. Ugyanis ez teszi lehetővé, hogy motiváltak maradjunk és tovább dolgozzunk a céljaink eléréséért. Még akkor is, ha a jobb jővő gyakran csak illuzió. Elfogult optimizmusunk ugyanis számos előnnyel jár a jelenben is. A már említett motiváltság mellett, csökkenti a stresszt és javítja a fizikai egészségünket is.  

A kérdés tehát valójában nem az, hogy lehetünk-e optimisták. Sokkal inkább az optimizmus mellékhatásainak, veszélyeinek kiküszöbölésére kellene koncentrálnunk a jobb döntések érdekében.  Mégis hogyan tegyük ezt?Legyünk realistábbak? Vagy mégsem? Válaszok a videóban, Tali Sharot előadásában. 

Képek: innen

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem