Maximalista vagyok

Önmagában elég nehéz helyzet, amikor az erősségeinkről kell beszélnünk, de mi van a gyengeségekkel? Ez még rosszabb. Tehát elhangzik a kérés: Beszéljen a gyengességeiről! 

fencing.jpg

A legtöbben ilyenkor azonnal rávágják: Talán az, hogy maximalista vagyok! Ezzel tulajdonképpen kikerülve a válaszadást. Ez nem tűnik rossz válasznak pedig az. Ezzel nem könnyítjük meg az interjúztató helyzetét, hiszen ha felvesz minket nem tudja mire számíthat tőlünk vagy melyek a fejlesztendő területeink. 

A másik tipikus megoldás, amikor hosszan és részletesen felsorolja az összes előnytelen tulajdonságát a kérdezett. Ez sem túl jó és nem is nagyon kell indokolnom, hogy miért. Adódik a kérdés: ha elkerülni sem jó és a túlzott őszinteség sem célravezető, akkor mégis hogyan válaszoljak? 

Ha tudjuk hogyan beszéljünk a látszólag előnytelen tulajdonságainkról még az is kiderülhet, hogy igazából ezek nem hátrányosak. A legtöbb tulajdonság megítélése helyzettől, kontextustól függ.

Éppen ezért, a legjobb mód, ha a gyengeségeinket egyensúlyba hozzuk az erősségeinkkel. Valami ilyesmire gondolok: A legjobban, akkor teljesítek, ha csapatban dolgozom. Mindig inspirál, ha megoszthatom a gondolataimat másokkal és együtt találjuk meg a legjobb megoldást. De nem feltétlenül nyújtok kiemelkedő teljesítményt, ha teljesen egyedül kell dolgoznom

Az eredmény? Nagyobb a valószínűsége, hogy megbízható embernek tekintenek, hiszen őszintén válaszoltunk. E mellett az is valószínűbb, hogy olyan feladatot kapunk, ami passzol az erősségeinkhez és csökkenti a gyengességeinkből adódó hátrányokat. Ezzel mindenki jól jár.

Képek: innen

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem