A kudarcokat lepattintom

Polgár Judit minden idők legjobb női sakkozója. Ő az egyetlen nő a férfiak világranglistájának első 100 helyezettje között. A nők között nem nyert világbajnoki címet. 

polgar_judit.jpg

Ugyanis 14 éves kora óta - akkor már két női olimpiai bajnoki címmel a birtokában - csak férfiakkal versenyez. Mostanában sakknapot szervez, könyvet ír és jővő szeptembertől az általános iskolákban választható tantárgy lesz az általa kidolgozott képességfejlesztő tananyag. 

A szemünk előtt – nyilvánosan - nőttél fel. Hol húzod meg a nyilvánosság és a magánszféra határait? Hogyan éled ezt meg?

Én ezt nagyon természetesen élem meg, hiszen gyakran felismernek, mint ahogy mondtad: így nőttem fel. Elég hamar rájöttem arra, hogy ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de jobb elfogadni és megszokni.  Mit tagadjam, jól is esik, hiszen az esetek többségében pozitív az élmény és plusszt ad nekem.

Fiatal korod ellenére a Polgár Judit márka lassan 30 éves. Az elmúlt egy-két évben, mintha mégis egy kicsit több figyelmet fordítanál a márkaépítésre, a kommunikációdra. Blogot és Facebook oldalt is indítottál.

Maga a Facebook önmagában soha nem vonzott és amíg igazán aktívan sakkoztam nem is nagyon fért bele az időmbe. Aztán változott az életem a sakkozás mellett elindult a sakknapunk, ami mostanra egy komoly fesztivállá nőtte ki magát.  Egyre több érdeklődő és szurkoló keresett meg. Persze, az is szerepet játszott a döntésemben, hogy  könyvet írtam és úgy éreztem, hogy másokat is érdekelhet hogyan készül.

A sakknap, a könyvem, az oktatási tevékenységem, mind olyan dolog, ami sokakat érdekelhet és szeretném is, hogy minél több emberhez eljusson. Tehát kellett egy platform, ahol el tudom mondani azt, amiben hiszek, amit csinálok és ami történik velem. Mára egy egész kis követői tábor alakult ki. Sokszor olyanok a visszajelzések, amin elmosolyodom és örömet okoz.  Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson az is kellett, hogy legyen egy ember akiben megbízom. Tudtam, hogy egyedül nem tudom ezeket a felületeket vezetni és karbantartani. 

Milyen szempontok határozzák meg a tartalmat? Hol húzod meg a határokat?

Ezt is természetesen próbálom kezelni, amit kényelmesnek érzek azt lefotózom, felrakom, kimondom. Fontos, hogy önazonos legyen és bízom benne, hogy nem sértek meg, nem bántok meg senkit. A sakk-szakmai dolgokat azt, ahogy egy konkrét mérkőzésre készülök nem teszem nyilvánossá. De szívesen megosztom azt, amit mondjuk egy parti után érzek. Vagy ha egy családi képet csinálok, ami különösen tetszik, akkor azt felrakom. De soha sem nyaggatom a gyerekeimet fotózásokkal és nem is szeretném egy kommunikációs taktika vagy egy stratégia részeként felhasználni őket.

Feleség, anyuka vagy és rengeteg dolgozol. Hogyan teremtesz egyensúlyt a munkád és a magánéleted között?

Nekem a sakk az életem. A sakk által utaztam végig a világot. A sakkon keresztül alakult ki a felfogásom, a hozzáállásom, az egyéniségem. Az is, ahogy berendezem a lakásom, ahogy főzők vagy ahogy problémákat megoldok. A szakma és a magánélet mindig egybefolytak. Például, mi családilag soha nem mentünk el egy hétre nyaralni. Az volt a megszokott, hogy mondjuk egy versenyre két-három nappal előbb érkeztünk. Megnéztük és kicsit megismertük az adott helyet, hogyan élnek ott az emberek, majd mentünk a versenyre. Nekem ez vált természetessé. Nem nézem, hogy valami munka vagy magánélet. Természetesnek veszem, hogy egyik percben halál komolyan dolgozunk, a másik percben meg nevetünk és ezt keverjük. 

Kiegyensúlyozott élet és igen komoly teljesítmények. Ezek ritkán járnak együtt. Szerinted mi szükséges ehhez a párosításhoz?

Rengeteg minden. Bátorság, hogy vállald saját magad. Vállald a döntéseid, kitartó legyél. Megtaláld a motivációt. Szeressél tanulni, épülni. Jó háttér, jó párkapcsolat. Nyitottság. Mi bejártuk a világot láttunk a testvéreimmel és ez is nagyon sokat számít. A gyerekeimet is ennek szellemében nevelem. A férjem is osztja a véleményem. A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a gyerekek világot lássanak. Nyitottak és toleránsak legyenek, ne legyenek előítéleteik, beszéljenek nyelveket. Ha nyitottan és pozitívan akarod élni az életed, akkor ezek rendkívül fontos dolgok. Nem szabad sem a gyerekeket, sem az embereket bekorlátozni, mert ezek csak előítéleteket szülnek.

Aztán az önkritika sem árt. A sakk egyik legnagyobb előnye, amit az ember más területeken is tud használni, az az önkritika és az elemzőkészség. Hiszen lejátszol egy partit, majd ki kell elemezned, hogy hol hibáztál, mert csak így tudsz fejlődni. Kell, hogy az ember beismerje és ne szégyellje azt, hogy hibázott.

A kritikát is könnyebben viseled ettől?

A kritikát mindenki utálja. Én se szeretem, de megpróbálom elfogadni. Majd el kezdem elemezni. Hogy igaz vagy sem? Ha igen, akkor megpróbálok javítani, változtatni. Nem különösen érdekel, hogy mi volt a múltban. Meg lehet jegyezni és tudatában kell lenni, de nem lehet rajta változtatni. A régi dolgokon rágódni az nagyon-nagyon negatívan tud lecsapódni. A mát akarom megváltoztatni és a jővőt. Engem mindig előre vitt az, hogy a kudarcokat lepattintom magamról. Sok esetben inkább motivált a kudarc, mint visszahúzott.

Mi kell a sikerhez és miért jó megélni? Judit elmondja az alábbi videóban. 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem