Nem mintapolgár

Bölcsész, rádiós és szakácsnő. Most éppen az új netes rádió – az RCKO.FM - Mintapolgár című műsorát vezeti, de közel sem mintapolgár. A Personal Branding Interjúk sorozatban: Müllner Dóra. 

mullner_dora.jpg fotó: vfcs

A Mintapolgárt vezeted, miközben te magad a klasszikus értelemben nem vagy az. Nincs egyetlen egy állásod, foglalkozásod és a karrieríved sem nevezhető megszokottnak.

Bizonyos értelemben igazad van. Soha nem gondolkoztam nyugdíjas állásban. Időről-időre van bennem váltási vágy és szerencsére a lehetőségek is ennek megfelelően alakulnak. Talán a kíváncsiság az, ami majd a nyugdíjig elkísér.

Gyerekkorod óta rádiózol, újságíró iskolát végeztél, majd magyar-esztétika szakra jártál. Ez következetesnek tűnik. De ha jól tudom, képzett szakács is vagy.

Azt hiszem, hogy ami velem történt az sokakkal megesik. Eljött egy pillanat, amikor úgy éreztem, valami egészen mást szeretnék csinálni, mint addig. Nem műsorokat szerkeszteni vagy újságot írni, hanem valami mást, valami kézzelfoghatóbbat. 

De miért pont szakács?

Miért pont a főzés? Egyrészt családilag is adódott, a nagymamám és az apám is imádott főzni. Másrészt, én amolyan etetős típus vagyok, aki szeret vendégségeket szervezni. Harmadrészt, az ételnek számomra mindig van esztétikai oldala, nem pusztán valami ehető előállításáról szól. És persze a bölcsész sem marad éhes, hiszen rengeteg kultúrtörténeti vonatkozása van, aminek utána lehet olvasni. 

Miért szakiskola és mondjuk nem egy főzőiskola? Vagy hobbiként egy gasztroblog? Hiszen a legtöbben ilyen esetben egy blogot indítanak, hogy előkészítsék a váltást.

Komolyan gondoltam és akkor még nem volt annyiféle lehetőség, mint manapság. Akkor még nem volt a gasztronómia és a főzés ennyire felkapott tevékenység. Miért nem blog? A beszéd nekem mindig természetesebb, sokkal inkább verbális lény vagyok és persze soha sem tetszik, amit írok. 

Szóval a gondolkodásra képes bölcsész problematikája. Hogyan reagált a környezeted arra, hogy a szerkesztést, az újságírást magad mögött akarod hagyni, hiszen ekkor már Tolerancia-díjjal is elismert szakember voltál?

Az ismerősök furcsán meg elismerően is néztek, hiszen ez egy OKJ-s felnőttképzés volt, ami mellett nem igazán lehetett dolgozni. Volt olyan, aki irigyelt a bátorságomért, de olyan is, aki aggódva kérdezte: ekkora baj van. Én meg mosolyogva válaszoltam, hogy most vannak csak igazán rendben a dolgok.

Ennek ellenére mégsem lettél szakács és lakáséttermet sem nyitottál.

Azt hiszem, hogy már egyiket sem fogom megtenni. Mostanra valahogy összeálltak a dolgok. A kíváncsiskodó bölcsész felemet jóllakathatom a Mintapolgárban. A gasztroérdeklődésemet pedig A kondér becsületében, és mindezt rádióban tehetem, ami gyerekkorom óta kísér.

Kép: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem