Utazás a tökéletesség felé

Jiro Ono sushizója Tokióban, egy japán irodaház alatt található. Egy egészen apró sushibár, mindössze tíz főre tervezve. Ránézésre semmi különleges.  

jiro_enmarka_4.jpg

Ám a 86 éves mester maximalizmusának köszönhetően az étterem három Michelin-csillag büszke tulajdonosa. Úgy tartják, itt kapható a világ legjobb sushija. Valószínűsíthető, hogy ez a tény és az öreg séf izgalmas személyisége ihlette meg David Gelbet, aki dokumentumfilmet forgatott róla.

David Gelb  dokumentumfilmje a "Jiro Dreams of Sushi" egy olyan férfi portréja, akiről biztosan állítható, hogy a szakmája szerelmese. Egy maximalista, aki soha nem elégedett: "Mindig haladok a csúcs felé, de senki sem tudja, hol van a csúcs" - mondja a még mindig aktív szakács a filmben. 

Jiro Ononak, hogy finoman fogalmazzak: nem volt kellemes gyerekkora. De már tíz évesen tudta, hogy mivel akar foglalkozni. Engem már önmagában az is lenyűgöz, hogy valaki már ilyen korán tisztában van azzal, mit szeretne csinálni, majd végül valóban megvalósítja az elképzeléseit. Nem is akárhogyan, hiszen a három Michelin-csillag is bizonyítja rátermettségét. 

jiro_enmarka_3.jpg

Természetesen a kulisszák mögé is betekinthetünk: Kiderül, hogy mennyi ideig tanulják a tanoncok kizárólag a rizsfőzést, mielőtt egyáltalán bármi máshoz nyúlhatnak. Emellett az is kiderül, milyen rizst használnak, honnan szerzik be a tökéletes minőségű, friss halakat vagy például milyen hőmérsékleten tálalják a sushit. Szóval a gasztronómia iránt érdeklődők sem maradnak információk nélkül.

A film bemutatja Ono és fiai kapcsolatát is. Ono idősebbik fia, ma már 60 felett jár és arra vár, hogy átvegye apja üzletét. Vajon fel lehet készülni arra, hogy a világ legjobbjának az örököse légy? A kisebbik fiú pedig saját éttermet nyitott. Apja azzal "bíztatta", hogy jobb ha sikeres lesz, mert többet nem jöhet haza. Persze az öreg mester szülői motivációnak szánta a bíztatást. Így képet alkothatunk Jiro szülői stílusáról is. 

A film igazából nem a szusi-imádatról és készítésről szól, hanem az alázatról, az elődök tiszteletéről és a kemény munkáról, ami a japán hagyományokból és kulturális háttérből is adódik.  Gasztronómiai kaland, bepillantás a japán kultúrába és nyomon követhetjük egy végletekig elhivatott ember utazását a tökéletesség felé. 

Képek: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem