Húzd ki magad!

Húzd ki magad kislányom, ha nem akarsz búslakodni! - mondogatta a nagymamám, amikor kislány voltam. Amy Cuddy is ezt javasolja nekünk, ha nemcsak magabiztosnak akarunk látszani, hanem annak is akarjuk érezni magunkat. Persze, Cuddy nemcsak a megérzéseire hivatkozik - mint a nagymamám -, hanem kutatási eredményekkel is alátámasztja tételét.  

amy_cuddy.jpg

A testbeszéddel foglalkozó szakértők általában pusztán egy-egy gesztusra és annak jelentésére koncentrálnak. Főleg arra, hogy a testbeszédünket hogyan értelmezi a másik fél, milyen érzéseket váltunk ki a másikból. Ezzel szemben, Ami Cuddy - a Harvard Business School szociálpszichológusa - a testbeszéd és a lelki állapotunk egymásra hatását kutatja. Eredményei pedig egyaránt hasznosíthatóak a mindennapokban és az üzleti kommunikációban is.

Cuddy kutatásai bebizonyították, hogy nemcsak az agyunk, a lelkiállapotunk hat a testünkre, hanem fordítva is igaz: a testünk is befolyásolja a tudatunkat. Ebből az is következik, hogy testhelyzetünk megváltoztatásával a bennünk zajló folyamatokra is hathatunk. Ennek magyarázata, hogy bizonyos testhelyzetek hatással vannak a szervezetünk hormonszintjére. Hormonszintünk változása pedig kihat az érzéseinkre. cuddy.jpg

Cuddy azt tapasztalta, hogy egy adott szituációban vezető szerepet betöltő embernek magas a tesztoszteronszintje és alacsony a kortizolszintje (ezt a hormont az emberi szervezet, akkor bocsáltja ki, amikor stressz alatt áll). Míg a nem vezető szerepben lévők hormonszintje pont fordított értékeket mutat. Azonban, ha az adott szituációban megváltoznak a szerepek - valaki átveszi a vezető szerepét -, ezzel együtt a hormonszintje is (a tesztoszteronszint nő és a kortizolszint csökken) változik. 

Éppen ezért, a szociálpszichológus azt tanácsolja, hogy a kihívást jelentő vagy stresszes téthelyzetek előtt – például állásinterjú, nyilvános beszéd – álljunk erőt sugárzó pózban, nagyjából két percig. Ez megemelkedik a tesztoszteron- és csökken a kortizolszint a szervezetünkben. Így nemcsak magabiztosabbnak fogunk látszani, hanem annak is fogjuk érezni magunkat az adott szituációban. És, hogy milyen is az erőt sugárzó póz? Amy Cuddy ragyogó előadásában ezt is elmondja. 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem