Nőként a csúcsra

"Ülj az asztalhoz. A társad legyen valódi társ. Ne szállj ki, mielőtt kiszállnál." - tanácsolja Sheryl Sandberg a nők számára. 

Sandberg elég hitelesnek tűnik a család és a karrier összeegyeztetésében, hiszen mindennap szembesül a problémával. Kétgyerekes családanyaként a Facebook második embere, a Forbes listája szerint a világ ötödik legbefolyásosabb nője és aktívan kiáll a női egyenjogúság mellett.

A felvezetőben említett tanácsok sokat segítenek az érvényesülésben. Azonban ezek csak az alapok. E mellett nem árt, ha valamiben tehetséges és kitartó vagy, kitűnsz a tömegből, valamint egy jó mentor sem. Ezt Sandberg karrieríve is igazolja. 

A középosztályi családba született Sandberg mindig kitűnő tanuló volt. E mellett már a középiskolás évei alatt is dolgozott (aerobik oktatóként). A középiskolából a Harvardra vezetett az útja, ahol közgazdaságtant tanult, majd MBA fokozatot szerzett (kiváló minősítéssel). Itt figyelt rá fel Larry Summers professzor, aki később állást ajánlott Sandbergnek a Világbanknál.

A Clinton-éra alatt Sandberg már a Pénzügyminisztériumban kabinetfőnök. A pénzügyminiszter nem más, mint az egykori professzor Larry Summer. Clintonékkal együtt neki is mennie kellett. A Google-hoz igazolt, hogy aztán 2008-ban elfoglalja a Facebook operatív igazgatói székét. 

Persze, mindehhez nem lenne elég a Harvardon szerzett diploma és egy jó mentor. Sandberg remek üzleti érzékkel rendelkezik, jó kapcsolatépítő - hatalmas baráti és szakmai ismertségi kört ápol, nem feledkezik meg egyetlen születésnapról sem - tudatosan építi karrierét és hírnevét. Munkatársai nyíltságát és őszinteségét emelik ki. Azt azonban nem lehet mondani, hogy beolvadna a farmeres, edzőcipős társaságba. Hiszen ő az, aki mindig jól szabott kosztümökben jelenik meg a cég professzionális arcaként.

Sandberg karriere töretlen, kíváló a megítélése, feddhetetlen a múltja. És hogy mit hoz a jővő? Egyesek szerint még politikai pályára is léphet és visszatérhet Washingtonba. Persze, ezek csak spekulációk. Ami valószínűsíthető, hogy addig is kiáll a nők egyenjogúságáért és a tanácsaira érdemes odafigyelni. Nem csak a nőknek. 

Képek: innen, innen és innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem