Egyetlen szabály

"Szia, rendszeresen olvasom a blogod és tetszenek a bejegyzéseid. Bár egy kicsit hiányolom a konkrét tanácsokat. Másik állást keresek és önéletrajzot kellene írnom. Milyen hosszú legyen? Elég, ha egy vagy két oldal? Egyáltalán, milyen egy jó önéletrajz?" - egyre gyakrabban kapok ilyen és ehhez hasonló leveleket. 

A kritika jogos, valóban nem nagyon olvashatsz a blogon konkrét tanácsokat, biztosan működő "recepteket". Ez soha nem is volt célom, pusztán szempontokat, példákat és érdekes történeteket igyekszem bemutatni. Hiszen ahány személyiség, karrierút, élethelyzet annyiféle megoldás létezik. De nézzük a konkrét kérdést: "Milyen hosszú legyen az önéletrajzom? Elég, ha egy vagy két oldal?" 

A válasz: igen és nem. Ez sok mindentől függ. Milyen területen dolgoztál eddig, hol szeretnél elhelyezkedni (például az akadémiai életben kifejezetten a hosszabb önéletrajzokat kedvelik), milyen tapasztalataid vannak, hol tartasz a karrieredben (pályakezdő, közép- vagy felsővezető, stb.), milyen a megcélzott cég vállalati kultúrája és még sorolhatnám. Tehát szempont rengeteg van, de általános szabály csak egyetlenegy: ha behívnak interjúra, akkor jó az önéletrajzod. Ha nem, akkor dolgozz tovább rajta.

Kép: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem