Közösségi oldalak

A közösségi oldalak remek eszközök a márkaépítéshez. Eszközök. Tehát önmagában a regisztrációtól nem épül az énmárkád. 

A karriercéljaid függvényében - hiszen az énmárkád építése nem öncélú dolog, hanem a szakmai előmeneteled szolgálja - dönthető el, hogy melyik felületen (vagy felületeken) hasznos regisztrálni. Persze, ez még csak a kezdet. Azt sem árt átgondolni, hogy mire és hogyan akarod használni. 

Én igyekszem szétválasztani a személyes és a szakmai kapcsolataimat. Éppen ezért, a személyes Facebook oldalamon nem igazán bombázom a barátaimat a szakmai életemhez kapcsolódó tartalmakkal és a legtöbb bejegyzésem csak az ismerőseim számára elérhetőek (erre használom a blogot, a blog Facebook oldalát és a Linkedint). Más közösségi oldalakat nem használok aktívan (például a Twittert vagy Pinterestet), mert erre már nem lenne időm (valamint újabb tartalmam és ismételni sem szeretném magam). Ez az én megoldásom, de mint annyi mindenre erre sincs egyetlen, bárkire alkalmazható megoldás. 

Azonban van néhány kérdés, melyet érdemes átgondolnod. Első körben az alábbiakat ajánlom figyelmedbe:

  • Mi a célod, azaz mit vársz az online jelenléttől?
  • Ki a célcsoportod, azaz mi jellemző rájuk és milyen oldalakat használnak? Milyen számukra hasznos/érdekes tartalmat tudsz nyújtani?
  • Mi az, ami megkülönböztet más szakmabeliektől?

Ha ezekre van válaszod, akkor következnek azok, melyekről a legtöbben hajlamosak megfeledkezni:

  • Szétválasztanád a személyes és szakmai jelenléted? Vagy inkább összefolyatnád?  
  • Milyen erősségeid és képességeid vannak, amik ez esetben hasznosíthatóak? Ezek bemutatására, melyik felület a legalkalmasabb? Például: Jól fotózol? Elképesztő prezentációkat készítesz? Vagy remek előadói képességeid vannak?
  • És végül az egyik legfontosabb, hogy mennyi időt szánsz az online jelenlétedre?

Milyen oldalakat használsz és hogyan? Kommentben várom az egyéni megoldásokat.

Képek: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem