Kemény üzenetek

A hétvégén volt szerencsém a magyar vízilabda válogatott egyik meccsét végignézni. Nem a sport iránti végtelen elkötelezettségem, hanem a fiam miatt mentünk, aki vízilabdázik és egy pólós gyereknek legalább egyszer látnia kell a nagyokat élőben is. Aztán persze a szülői kötelességtudatot felváltotta a lelkesedés.

Az állam igazából a meccs után esett le, amikor a fiam mindenképp aláírást és közös képet akart szerezni a sportolóktól. Gondoltam ez nem lesz annyira egyszerűen megoldható. De tévedtem. A válogatott összes tagja - és maga Kemény Dénes is - ahelyett, hogy haza rohantak volna, készségesen mosolygott, aláírt és rogyasztott - tudniilik másképp nem fértek volna be a képbe. 

A harmadik fotónál kezdtem el gyanakodni, hogy itt valószínűleg nem egyéni jófejségről van szó, hanem arról a csapatszellemről, ami nem tűri a nagy egyéni öntudatot. Mérhetetlenül kíváncsivá tett ez az alázat. Vajon milyen lehet az az ember, aki ezeket a nagydarab, olimpiai bajnokokat ilyen viselkedésre bírja a szárazföldön is?

Mivel nem volt lehetőségem hirtelen napokat beszélgetni Kemény Dénessel, a vele készült interjúkötetben mélyedtem el. A kötetnek sok hibája van: a szerkesztés hiányosságai, a didaktikus kiemelések és a fényes papír, ami nehezíti az olvasást. De hagyjuk is ezeket - mert az összes hiba és redundancia ellenére -,  Kemény céltudatos személyisége, elhivatottsága és szenvedélye lendületesen végigvezetnek a majdnem 300 oldalas interjún.

Kemény beszél a mentorairól, döntéseiről. Arról is, hogy milyen szempontok alapján állítja össze a csapatot, milyen módszerekkel dolgozik és hogyan motivál. Röviden mitől lesz valaki jó és hiteles vezető. Persze, a sporttörténeti érdekességekért rajongók sem maradnak hoppon. Kiderül, hogy Kemény Dénes miért nem vette át időben a tiszti keresztet, illetve mire gondolt Kásás Tamás, amikor nem először állt az olimpiai dobogó tetején.

A legfontosabb nekem mégis az ami, kirajzolódok a sorok között. Egy öntudatos szolgáló képe aki, mindent alárendel a saját maga által kitűzött célnak. Aki azt mondja, hogy a kudarc legalább olyan fontos, mint a siker - ha nem fontosabb -, hiszen abból lehet igazán tanulni. Aki először magától követel, mert szerinte csak így lehet másokkal szemben elvárásokat támasztani. És bár nem örömmel, de elismeri a saját hibáit is. Az a meggyőződése, hogy tanulni és teljesíteni mindig kell, mert ami tegnap elég volt és sikerre vezetett az ma és holnap már nem elég.

Én úgy gondolom, Kemény Dénes nemcsak mondja hogyan kell csapatot építeni, hogyan kell bizalomra méltó vezetővé válni, hanem teszi is. Következetesen, szenvedéllyel, a célt és a csapat érdekeit mindig szem előtt tartva. A több mint egy évtizeden át tartó sikersorozat is őt igazolja. A könyvet mindenkinek ajánlom, aki szeretne csapatot építeni, jó vezetővé válni vagy egy igazán hiteles ember gondolatait olvasni.

Ha tetszett a poszt , csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

Képek: vlv.hu

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem