Ne hagyjátok ezt másokra!

"A ti felelősségetek, hogy a megszerzett tudást és az elsajátított elemzői képességeteket, hogyan hasznosítjátok és alkalmazzátok az életben, a lehetőségeitek kitágítására és hogyan szolgáljátok a közösségeteket. Ne hagyjátok ezt másokra!" - mondta Kofi Annan a Columbia University diplomaosztó ünnepségén.

A diplomaosztó ünnepségek - tapasztalataim szerint - nem igazán nagy események Magyarországon és valljuk be nem is értékeljük túl sokra azt a darab papírt, amit kézhez kapunk ilyenkor. Ez teljesen másképp van a világ másik felén. Nem régiben magam is meggyőződhettem erről. Ugyanis New Yorkban jártam Andi barátnőm diplomaosztóján. Andi a Columbia University Nemzetközi- és közügyek iskoláját végezte el - ezúton is gratulálok a kitartásához. 

A Columbia University diplomaosztója, nem pusztán egy darab papír átvételéről szól, hanem az elvégzett munka, a teljesítmény ünnepléséről, amit minden részt vevő igen komolyan is vesz. Az ünnepségen értettem meg igazán, miért olyan nagy a jelentősége Amerikában, hogy melyik egyetemen végez valaki. Persze, az elsajátított tudás és az oktatás minősége a meghatározó, de legalább ilyen fontosak azok az értékek, amivel elbocsájtják a diákokat. Ez a Columbia esetében: a teljesítmény megbecsülése, valamint az a meggyőződés, hogy az egyéni érdek, az önmegvalósítás, a közösség érdekeit is szolgálja.

Az ünneplésnek megadják a módját. A diplomaosztó maga, zenés, kosztümös bevonulással kezdődik, majd amikor már mindenki elfoglalta a helyét beszédet mond az egyetem dékánja és a meghívott szónok, aki ez esetben nem kisebb személyiség volt, mint a Nobel-díjas, volt ENSZ főtitkár: Kofi Annan. 

Ez után a végzős évfolyam képviselőinek beszédei hangzottak el, majd egyenként minden végzőst az emelvényre szólítottak, hogy átvegyék - még ha csak szimbolikusan is - a diplomájukat. Ugyanis ilyenkor csak egy jelképes papírt kapnak kézhez a diákok, az igazi diplomát később kapják meg. A Nemzetközi- és közügyek iskolája esetében ez 700 embert jelentett és minden egyes, a pulpitusra szólított diák esetében, lelkes ovációt váltott ki. 

Az ünnepség végét a New York, New York örökzöld felcsendülése zárta, hogy nehogy elfelejtsék a résztvevők melyik városban vannak, illetve ha meghallják a dalt az a Columbiás diplomaosztójukat idézze fel a későbbiekben is. Azt se felejtsük el, hogy a diploma méltó megünneplése nemcsak a diákoknak jó, hanem az egyetem érdekeit is szolgálja, hiszen ily módon is megalapozzák jövőbeli kapcsolataikat a végzett diákokkal, akik a későbbiekben adományaikkal és értékes kapcsolataikkal segíthetik volt alma materüket.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

Képek: Personal branding és Columbia University

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem