Stohl-Buci roadshow

Nem igazán szerencsés, ha egy társadalmilag fontos probléma melletti kiállás esetén hátsó szándékokat feltételezhetünk. Az elmúlt 24 órában több mint 100 híradás jelent meg arról, hogy Stohl András előadást tartott középiskolás diákoknak a drog- és alkohol veszélyeiről. Ez akár dicséretes dolog is lehetne. Mi lehet hitelesebb, mint egy személyes életút, a személyes példa előtérbe állítása?

Megszokott, hogy valaki az ismertségét, a  népszerűségét és a pénzét, valamilyen társadalmilag fontos ügy érdekében használja fel. Ez jó neki, hiszen erősítheti az én-márkáját, és jó lehet a felvállalt ügynek, hiszen ráirányítja a figyelmet. Példa van számtalan itthon is és külföldön is. Gondoljunk csak Csányi Sándor alapítványára. A nyilvános jótékonykodás, egy-egy ügy melletti kiállás, akkor lehet sikeres, ha a szándékok egyértelműek és a jótékonykodó hitelesen tudja képviselni az adott ügyet.

Az időzítés, azonban erősen megkérdőjelezi a dolog hitelességét. Stohl András 2010. május 8-án hajnalban súlyos közúti balesetet okozott kábítószeres és alkoholos befolyásoltság alatt. Az elsőfokú ítélet megszületett, amely ellen Stohl fellebezett. Most a másodfokú tárgyalás előtt Stohl nyilvánosan bűnbánatot gyakorol és középiskolás diákok előtt beszél a kábítószer valamint az alkohol veszélyeiről, ahol "véletlenül" jelen van a Blikk újságírója, fotósa és kamerával rögzítik az eseményeket. Lehet, hogy én vagyok cinikus, de felmerült bennem a gondolat, hogy ez pusztán azért történik, hogy másodfokon enyhébb ítélet szülessen és Stohl romokban heverő reputációját helyre állítsa.

Ismerem az érveket "Stohl remek színész". Azt gondolom, bármilyen foglalkozásról legyen szó, az a minimum, hogy valaki olyan jól végzi a feladatát, amennyire csak tehetségéből kitelik. Ha hibázik vállalja a felelősséget, ha az büntetőjogi, akkor azt. Majd jöhet újra a munka, a reputáció helyreállítása, az erős énmárka építése és a személyes példa előtérbe helyezése egy-egy társadalmilag fontos ügy kapcsán. Van példa arra is, hogy ez sikerül, mint ahogy Martha Stewartnak, aki bevonult a börtönbe, méltósággal viselte azt, majd újrapozicionálta magát. És persze az ellenkezőjére is van példa bőven, gondoljunk csak Zalatnay Cinire.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

Képek: innen, innen és innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem