Interjú tippek 2.

Behívtak az interjúra, tehát van esélyed. Ne az alábbiakon vagy azon múljon, hogy a Józsinak volt néhány tuti tippje.

Válaszok

A sablonos és túl általános válaszokat, lehetőség szerint kerüld el. Akkor is, ha a kérdés sablonos. Ez azonban nem azt jelenti, hogy meglepően kreatívnak kell lenned. Csak arról van szó, hogy rád jellemző, valós válaszokat adj és persze ne kelljen harapófogóval kihúzni belőled. A legjobb formádat próbáld hozni. Az előző munkahely, főnök és kollégák ócsárlása szigorúan tilos. Ez nem rájuk vet rossz fényt, hanem rád.

Sok furcsa történetet hallottam már arról, hogy milyen kérdéseket kapott a jelölt egy-egy interjún.  „Milyen állat lenne szívesen?”, vagy "Milyen fa lenne szívesen?"  és még sorolhatnám hosszan, ezeknek a kérdéseknek nincs sok tudományos háttere. A céljuk vagy az idő kitöltése, vagy esetleg annak tesztelése, hogyan reagálunk a váratlan helyzetekre. Maradj nyugodt és türelmesen válaszolj. Ha túl sok az ilyen kérdés és nem vagy annyira megszorulva, akkor udvariasan távozhatsz.

Az igazat mondd

Találkoztam már olyannal, aki megpróbálta kitalálni milyen emberre vágynak az adott cégnél és e szerint próbált viselkedni. Ezt a taktikát semmiképp nem ajánlom. Egyrészt nem leszel hiteles, másrészt előbb-utóbb kiderül, hogy igazából milyen vagy. Nem egyszerű elmagyarázni egy későbbi interjún, vajon miért bocsátottak el próbaidő alatt. Tehát ezzel magadnak ártasz. Ugyanígy a túlzások sem vállalhatók és mindig kiderülnek.

Türelem és figyelem

Hallgasd meg a kérdéseket, ha nem érted kérdezz vissza, de soha ne szakítsd félbe az interjúztatót. Mielőtt válaszolnál, fontold meg a válaszodat, a megfogalmazás sokat számít. Mint már korábban írtam, jó, ha tudod, hogy mi az, amit mindenképp el szeretnél mondani magadról. Ez nem jelentheti azt, hogy átveszed az irányítást a veled szemben ülőtől.

Képek:innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem