Hálózat

Szombaton elhunyt Sidney Lumet rendező. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a 12 dühös ember, a Serpico vagy a Gyilkosság az Orient expresszen, hogy csak néhányat említsek az igen gazdag életműből.

Van néhány olyan beszéd, mely végérvényesen beleégett az emlékezetembe. Néhány nem valóságos helyzetekben, hanem filmekben hangzott el. Ezek mind retorikailag, mind dramaturgiájukban tökéletesen felépített előadások. Az egyik ilyen örökös toplistás a Hálózat(1976) című filmben hangzott el.

Sidney Lumet alkotása elsőként szólt a televízió hatalmáról és manipulációiról. A filmbéli tévétársaság vezetői a nézettség érdekében a leggátlástalanabb eszközöktől sem riadnak vissza, a valóság helyett csupán annak illúzióját közvetítik a nézők felé. 

A főszereplő Howard Beale (Peter Finch), filmbéli monológjában arra szólítja fel az embereket, hogy menjenek az ablakokhoz, nyissák ki, és kiabálják hangosan az utcára, hogy „Pokolian dühös vagyok, és ezt egy perccel sem tűröm tovább.” Már adás közben érkeznek a bejelentések, hogy az emberek tömegesen kiabálnak a házak ablakaiból Beale utasításainak megfelelően.

Neked melyik a kedvenc filmes beszéded?

Képek: innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem