Interjú tippek 1. - Interjú előtt

Az önéletrajzod és a motivációs leveled rendben van, hiszen lehetőséget kaptál egy személyes találkozásra. De nem árt tudni, hogy hogyan viselkedjünk egy interjún. Mire érdemes odafigyelni? Mostantól szerdánként, erről olvashatsz. Persze, az olvasás mellett van néhány dolog, amit érdemes gyakorolni is. A tanácsok legtöbbje nemcsak interjúkon hasznosítható, hanem bármilyen üzleti helyzetben. Néhány tanács triviálisnak tűnhet, a legtöbben mégsem fordítanak rá kellő figyelmet. Tehát, kezdjük az alapokkal!

Felkészülés

Készülj néhány bevezető mondattal magadról és az eddigi karrieredről, valamint a legtipikusabb kérdésekből - például mindenki kedvence a "melyek az erősségei és a gyengeségei" kérdés.

Gondold végig, hogy mi az a három dolog, amit mindenképp el szeretnél mondani. És milyen témák, kérdések lehetnek kellemetlenek számodra. Ezekre hogyan fogsz válaszolni. Sokat segít, ha végiggondolod Te mit kérdeznél, ha az interjúztató helyében lennél. Jó, ha az iparágról, a cégről és a termékeiről/szolgáltatásairól is van némi tudásod. Ezt még mefejelheted azzal, hogy a legfontosabb konkurens vállalatokból is felkészülsz.

Ha úgy érzed felkészültél, érdemes egy ismerőssel vagy szakemberrel átbeszélni, gyakorolni a dolgokat.

Az öltözködésről már írtam korábban (itt), ezért erre most nem térek ki.

Mit vigyél magaddal?

Amit mindenképp vigyél magaddal: az önéletrajzod egy példányát, névjegykártyát (ha van), egy lapon a referenciáidat (szükség lehet rá), személyi igazolvány (néhány helyen kell a belépéshez), valamint tollat és noteszt (egy interjún nem feltétlenül szerencsés elektronikusan jegyzetelni).

Bónusz tipp

Indulj el időben. A késésre nincs mentség! A legjobb, ha 10 perccel korábban érkezel. Ha sokkal korábban érnél oda várj az autóban, vagy sétálj a ház körül.

Folytatás jövő szerdán.


Képek: innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem