A szépség játékos keresése

Eva Zeisel neve ma már fogalom. Striker Éva Améliaként, Budapesten született. Fazekasságot tanult, majd dolgozott Németországban és a sztálini Oroszországban, ahol 16 hónapra bebörtönözték. Majd Bécs és végül New York. A 105 éves korában elhunyt tervező, saját magát csak 'tárgyak készítőjének' nevezte.

Photo © Talisman Brolin

De hogyan is indult ez a csodás karrier? Eva 1923-ban iratkozott be a be a Képzőművészeti Főiskolára (ma Képzőművészeti Egyetem) festészetet tanulni. Három szemeszterrel később kerámiára vált és Krapancsik Jakab műhelyében tanoncoskodik. A váltásban nagy szerepe volt nagynénjének aki megszállottan gyűjtötte a magyar fazekas mesterek munkáit. 1.jpg

Eva Zeisel: Önarckép (1920)

1925-ben, egy párizsi utazás során megismerkedik Le Corbusier műveivel. A bauhaus irányzat és képviselőinek munkái nagy hatással voltak rá, de - ahogy később írta - túl ridegnek találta őket. Talán pont ebből a tapasztalatból kiindulva mindig törekedett arra, hogy munkái szerethetőek és humorosak maradjanak. 2.jpg

Eva Zeisel: Designer for Industry

A húszas évek közepétől töretlenül ível fel a karrierje. Kiállítás Philadelphiában, a németországi Schamber cég tervezőként foglalkoztatja, majd Berlinbe, később Leningrádba költözik (ma Szentpétervár) ahol munka mellett, elmélyül a 18. századi asztali edények tanulmányozásában. Ekkor kristályosodik ki benne az irány, mely későbbi munkáit is jellemzi, a modern design letisztult vonalak és a klasszikus, érzéki formák kombinálása. 17.jpg

Eva Zeisel: Designer for Industry

A harmincas évek közepén már Moszkvában dolgozik művészeti vezetőként. 1936-ban letartóztatják, Sztálin ellenes összeesküvéssel vádolják. 16 hónap börtön következik. Ahonnan váratlanul és indoklás nélkül szabadul. Bécsbe költözik ahonnan a náci megszállás miatt mennie kell. Meg sem áll Nagy-Britániáig, ahol újra találkozik a Berlinbe megismert fiatalemberrel Hans Zeisellel és összeházasodnak. Egy évvel később az Amerikai Egyesült Államokba emigrálnak. Ekkor 1939-et írunk.

Photo © Talisman Brolin

A New Yorki Pratt Intézetben tanít. Tervezői áttörést  Museum étkészlete hozza meg számára. A következő években több tárgya kerül kiskereskedelmi forgalomba. Majd egyre inkább az egyedi tervezés felé fordul a figyelme. Nem is sikertelenül. Eva Zeisel volt az első nő aki tervezőként kiállíthatott a Modern Művészetek Múzeumában New Yorkban.   Ezt számos további kiállítás és művészeti kollaboráció követ. 2004-ben az Overlook Press kiadja a könyvét "Eva Zeisel on Design címmel.

ZEISEL1-obit-articleLarge.jpg

Photo © Fred R. Conrad

A fiatal Eva-t két dolog motiválta: a szépség keresése és bejárni a világot. Legendás karrierje mind a kettőt elősegítette. A felvétel készítésekor már jóval kilencven felett járt, ennek ellenére még mindig lendületben volt: "Van egy mappám, melynek Teendők a címe. Vannak terveim. Vannak megrendelőim és még mindig úgy dolgozom, ahogy mindig is dolgoztam."

Egy kalandos élet, melyet végig kísér a porcelán és a tervezés iránti szenvedély. Meseszép tárgyak, porcelánok,  egy több évtizeden átívelő karrier. Eva története is bizonyítja, hogy valamiféle belső tűz vagy szenvedély  és kitartás nélkül nincs siker és erős énmárka sem.   

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása