Testbeszéd másképp 3.

Sokszor szeretnénk mások szándékaiban, gondolataiban olvasni vagy legalább a megértéshez közelebb kerülni. Egyetlen mozzanatból - testtartás vagy gesztus alapján - nem igazán lehet megállapításokat tenni arról, mi zajlik másokban. Jogosan kérdezheted, hogy ha nem az számít, hogyan tartja a kezét vagy a fejét, akkor mégis mit figyeljek? Ma egy egyszerű technikát írok le, ami nekem működni szokott. 

 

A kulcs, hogy egyetlen kérdésre koncentrálj és tényleg figyelj a másikra. Tehát, az első lépés, döntsd el, hogy mit akarsz megtudni. Mi az, amit meg szeretnél érteni a másik testbeszédéből? Hazudik? Vajon ő az igazi döntés hozó? Felajánlja az áhított munkát? Veszélyezteti a karriered? Fogalmazd meg azt, amire igazán kíváncsi vagy, egyszerű eldöntendő kérdés formájában. Hazudik vagy nem? Támogat vagy nem? És így tovább. Ezt még az előtt tedd meg, mielőtt az adott szituációban már benne lennél (tárgyalás, interjú, stb.). Amikor már ott vagy túl sok minden másra kell figyelned.

Második lépés, közvetlenül az esemény előtt, nyomatékosítsd a kérdést magadban (pl.: Azt szeretném tudni, vajon tényleg támogat vagy csak mondja?). Tudni vagyis inkább érezni fogod a választ. Először csak bizonytalanul, de minél többet gyakorlod, annál biztosabb leszel a válaszokban. Mint mindent ezt is gyakorolni kell, hogy jól működjön. A lényeg, hogy ne csupán egy  fejtartására vagy egy-egy gesztusra figyelj, hanem arra, akivel beszélsz.

 1. rész, 2. rész

Kép: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem