Testbeszéd másképp 2.

"Mit csináljak a kezemmel? Hogyan gesztikuláljak?" – ez az egyik leggyakoribb kérdés. A kéz a legkönnyebben kezelhető testrész, sokkal nehezebb egyszerre járni, beszélni és rágózni. Persze ettől még adott a probléma, ha beszéd közben figyelsz a kézgesztusaidra, akkor megkésettek lesznek és ez bizarr hatást eredményez.  A legújabb agykutatások szerint, az események következőképp zajlanak a fejünkben: először a szándék, majd a gesztus, a gondolat és legvégül maga a beszéd végrehajtása. Tehát a gesztus megelőzi a tudatos gondolatot. Ez a megkésettség oka.

A probléma kezelésének egyik módja, hogy megfordítod a dolgokat, lelassítod a beszéded és felgyorsítod a gesztusaid. Bonyolultnak tűnik? Nem egyszerű és rengeteg gyakorlással jár. De nézzünk egy másik módszert! Próbálj meg valami másra, a szándékaidra koncentrálni, és hagyd a kezeidet. Ha a szándékaid vagy az érzelmeid vezetik a gesztusaidat, nagy valószínűséggel rendben lesz a testbeszéded is.

A legnehezebb dolog következetesen és pusztán az érzelmeidre fókuszálni. Ehhez tudnod kell, mit akarsz és mit érzel minden egyes helyzetben – tárgyalás, prezentáció, interjú stb. -, ahol fontos lehet a hatékony és meggyőző testbeszéd. Egyszerűen ott kell lenni. Ha azzal foglalkozol, hogy mi lesz a vacsora, vagy kit kell még felhívnod aznap, vagy eléred-e a buszod a megbeszélés után, akkor nem leszel meggyőző.

Az első lépés a megfelelő testbeszédhez, hogy nem ezzel foglalkozol, hanem a szándékaiddal. Mi az, amit el szeretnél érni? Mi történjen? Milyen az érzelmi állapotod? Ezeket próbáld kitalálni,  majd erre fókuszálni és akkor a testbeszéded is világos, erőteljes és kifejező lesz.

1. rész

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

Képek: innen és innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem