Testbeszéd másképp 1.

Kell-e tudatosan foglalkozni a testbeszédünkkel? Ebben a kérdésben az emberek megosztottak. Vannak, akik mélyen hisznek benne, hogy igen és vannak, olyanok, akik szerint ez egész szemfényvesztés. Bármelyik táborba is tartozol egy biztos: a testbeszéd, mint olyan létezik. Befolyásolja hogyan észlelnek minket mások és azt is mi hogyan észlelünk másokat.

 

A testbeszéddel foglalkozó könyvek legtöbbször egy-egy gesztusra koncentrálnak. Megmondják, hogy milyen a fenyegető kéztartás, vagy aki felé a lábfejünk mutat, az érdekel bennünket igazán. De a lényeg kimarad. Egyrészt, próbáld ki, hogy csak a kezedet felemeled, mintha fenyegetőznél, de a tested többi része nyugalmi állapotban marad. Tényleg fenyegető lesz a gesztus?

Másrészt, a testbeszédet sok minden befolyásolja, egy-egy gesztusnak rengeteg oka lehet. Ha egy okot kapcsolunk, egy gesztushoz, akkor az sokszor megtéveszthet bennünket. Általános vélekedés, hogy aki nem néz a szemünkbe, amikor hozzánk beszél, az hazudik. De ennek az is lehet az oka, hogy közben gondolkozik vagy olyan környezetben nőtt fel, ahol kerülték a szemkontaktust, vagy tényleg hazudik. De az is lehet, hogy a három ok együtt igaz.

Végül, de nem utolsó sorban elménk tudatosan egy másodperc alatt nagyjából 40 bit információt képes kezelni. Ez nem sok. E mellett, tudattalanul 11 000000 bit információt is feldolgozunk másodpercenként. Ez már elég ahhoz, hogy beszéd közben észleld a saját és mások testbeszédét valamint azt repül-e valamilyen kóbor tárgy – mondjuk egy cipő – feléd.

A tudatos és tudattalan észlelés közötti különbség az oka a tudatos gesztusok lassúságának. Ha beszéd közben tudatosan figyelsz a testbeszédedre a gesztusaid lelassulnak és a közönséged tudattalanul érzékeli a disszonanciát (persze vannak kivételek például a színészek, akik hosszú éveket töltenek el gyakorlással, de erről még később lesz szó). 

Ezek után, adott a kérdés, hogy akkor most mit is kezdjünk a saját és mások testbeszédével. Erről lesz szó a következő hetekben, szerdánként.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

Kép

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem