Leckék Sherlock Holmestól

Mindig lenyűgözött Sir Arthur Conan Doyle különc, ámde zseniális angol nyomozója. Sherlock Holmes a vitathatatlanul tehetséges és sikeres detektív. Sikerét azonban nemcsak veleszületett tehetségének köszönheti. A Sherlock Holmes történetek igen szórakoztatóak és jó néhány tanulsággal szolgálnak, amelyek segíthetnek a munkádban is. 


Az ördögi részletek

Bármilyen ügyről legyen szó, Sherlock Holmes mindig odafigyel a legapróbb részletekre is. Semmi sem kerülheti el a figyelmét.
Ha nagyobb figyelmet fordítasz a részletekre, úgy ahogy Holmes is teszi, akkor könnyebb lesz a mindennapi helyzeteket megoldani. Például, ha megismered a főnököd elvárásait vagy az ügyfelek várható kérdéseit, azáltal, hogy megfigyeled a szokásaikat, a gondolkodásmódjukat. Ehhez türelem és idő kell, de hosszútávon minden bizonnyal előnyös lesz a deduktív érvelés elsajátítása.

Mindig kell egy barát

Mint mindannyian tudjuk, Watson Holmes asszisztense és hűséges társa. A legkülönösebb kalandokban is vele tart.
Bármit is teszel, ha van egy partnered az könnyebbé teszi a munkádat. Ez a munkatárs lehet aktív segítő, vagy egyszerűen csak egy „tükör”, vagy akár csak valaki, aki meghallgatja a gondolataid biztos, hogy javadra válik az együttműködés. Még a ragyogó Holmes is szereti, ha valakivel megoszthatja a gondolatait és Watson puszta jelenléte néha hasznosabb, mint bármilyen más eszköz.

A hírneved megelőz

Holmes keresi a megoldandó kérdéseket, hiszen ez a szenvedélye. Ugyanakkor, sokat keresik meg, mert úgy hallották ő a megfelelő ember a feladatra.

Ez igaz bármilyen területen is dolgozol. Bármit is teszel az kihat ajövőbeli munkádra. Akár jól végzed a munkát, akár rosszul, mások tudni fognak róla. Ha rossz a híred a munkáltatók és az ügyfelek elkerülnek. Ha jó, nagyobb az esély, hogy téged keressenek.
 

A megválaszolatlan kérdések haszna

Holmes történeteiben legalább annyi kérdés marad megválaszolatlanul, mint amennyire választ talál. Sőt, gyakran több a kérdés, mint a válasz. De szerinte ez nem egy rossz dolog, nem nagyon izgatja magát amiatt, hogy nem talál mindenre választ. Az apró információkat elraktározza a későbbi rejtélyek megoldásához. A kérdések végtelensége és azok iránti szenvedélye tartja ébren az érdeklődését.
Ha a munkád nem érdekel igazán, nem tudod igazán jól végezni. Ha igazán érdekel, akkor az újabb és újabb kérdések, problémák táplálják az érdeklődésedet és előre visznek.


 

Próbáld másképp

Sherlock Holmes mindig más és más módszereket használ. Néha álruhát ölt, néha, egész éjjel a foteljében pipázik és gondolkodik. Van olyan is, amikor megtévesztő praktikákat használ. A lényeg, hogy nem adja fel.

Mindig egynél több módszer, megoldás létezik. Ha az egyik nem válik be, próbáld a másikat.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem