Önismeret

Önismeret nélkül nem lehet erős és hiteles énmárkát építeni. De milyen színtű önismeret szükséges hozzá? Ha van válaszod az alábbi kérdésekre, akkor ebből a szempontból rendben vagy.

 

Mennyire vagy elkötelezett? Az énmárka alakítása és fenntartása nem egy egyszeri dolog, hanem egy folyamat. Ez elkötelezettséget igényel.

Mi az a munka, amit akkor is csinálnál, ha nem kapnál érte pénzt? Mielőtt időt és energiát fektetnél az énmárkád építésébe, tudnod kell, hogy ténylegesen mit szeretnél csinálni. Ha már most ilyen a munkád, akkor szuper, mehetünk tovább.

Mi az erősséged? Mindenkinek vannak, olyan képességei vagy személyiségjegyei, melyekben különösen . Mik ezek? Hogyan tudod ezeket felhasználni az énmárkádhoz?

Mi a gyengeséged? A gyengeségeid, legalább olyan fontosak, mint az erősségeid. Az, hogy ismered és beismered a gyengeségeid - a helyett, hogy elrejtenéd őket saját magad elől is - rendkívül fontos. Az egy másik kérdés, hogy mit kell tenni velük.

Milyen személyiség jegyek jellemzőek rád? A nyitottság vagy inkább zárkozottság jellemző rád? A gyors sikereket szereted, vagy inkább kitartóan küzdesz? Türelmes és elfogadó vagy gyorsan dühbe gurulsz? Mások véleménye mennyire befolyásol? Meghallgatsz másokat is vagy mindig a saját fejed után mész? Folytathatnám a végtelenségig, de szerintem tudod, hogy miről beszélek. Ha nem megy egyedül, akkor kérj segítséget.

Milyen értékek fontosak neked? Hogyan tükrözheti az énmárkád azokat az értékeket, amiben hiszel és amelyek szerint élsz?

Mindenkinek van története. Mi a te történeted? Ebből a személyes történetből milyen elemek használhatók fel az énmárkád építéséhez?

Milyen a háttered? Honnan jöttél? Milyen a képzettséged? Milyen tapasztalataid vannak? Milyen a karrier íved? Töretlen? Vagy voltak benne váltások?

Miben vagy a legtehetségesebb? Mi az, amiben jobb vagy, mint bárki más? Használod a munkádban? Ha nem, miért nem?

Mi az, amiben a legtöbb tapasztalattal rendelkezzel? Előfordul, hogy nem abban van a legtöbb tapasztalatunk, amiben a legtehetségesebbek vagyunk. A te esetedben ezek egybevágnak?

Mi az, ami motivál? Mi az, ami téged cselekvésre ösztönöz? Hogyan tudod felhasználni az énmárkád építéséhez?

Mi az, ami a komfort zónádon kívül esik? Félsz a nyilvános beszédtől? A konfrontációtól? Szükséges változtatni rajtuk?

Milyen hobbid vagy speciális érdeklődési köröd van? Ezeket akarod-e használni az énmárkád építéséhez?

Ha egyetlen mondattal kellene bemutatnod magad, mi lenne az?

Képek: innen, és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem