Joshua Slocum Föld körüli kalandja

Joshua Slocum nevét ma is áhítatos hangon emlegetik. Nem hallottál még róla? Ő volt az első, aki körül vitorlázta a Földet teljesen egyedül. Könyve a Vitorlással a Föld körül igen érdekes olvasmány. Slocum beszámolója izgalmas olvasmány, de még érdekesebb az a történet, ami kirajzolódik a sorok között.

Slocum nem egy gazdag család leszármazottja, aki unalmában úgy döntött, hogy nekivág a nagy kalandnak, majd könyvet ír róla. 14 éves korábban megszökött otthonról és szakácsnak állt egy halászhajón. Két évvel később már tengerészként dolgozott egy brit kereskedelmi hajón és 25 évesen már saját hajójának kapitánya volt.

1895 áprilisában, az új-skóciai Yarmouthból indult, Spray nevű vitorlásával. Ekkor már több mint éve hajózott, megtanulta a legkülönbözőbb hajók kezelését, remekül navigált, ismerte a külföldi kikötőket és vámszabályokat, valamint tisztában volt vele mikor lehet biztonságosan hajózni a különböző tengereken. Lenyűgöző tudás birtokában volt. Például a Karib-tengeren térkép nélkül kellett navigálnia, mivel egy kecske megette a térképét.

Talán a legfontosabb dolog, amit megtanult hajós kapitányként, hogy hogyan legyen egyedül és hogyan hozzon döntéseket. Kapitányként legénység vette körül, voltak tanácsadók és segítők, de a hajó és a szállítmány biztonságáért egyedül ő volt felelős. Ez a tapasztalat jó szolgálatot tett a Spray fedélzetén is.

Azok a kapcsolatok és elképesztő mennyiségű tudás, amit addigi élete során megszerzett, küldetése teljesítésében is segítették. Nélkülük lehet, hogy kalandja nem valósult volna meg. Felbecsülhetetlen értékű támogatást kapott azokban a kikötőkben, ahol előzőleg járt, valamint azoktól az emberektől, akiket hajós karrierje kapcsán megismert.

Úgy is mondhatnánk, hogy karrierje során nagyon jó network-öt épített és annak minden előnyét élvezte. Ha eddig kételkedtél abban, hogy a jó kapcsolatok elérhetőek kitartó és hozzáértő munkával, akkor gondolj Slocumra, aki körbe hajózta a világot.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal branding közösséghez. Klikk ide.

Képek itt és itt,

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem