Fűszeres történet

Vállald magad. Szeresd, amit csinálsz. Mindennap tegyél valamit a célodért és keress partnereket, akik ebben segíteni tudnak. Ettől leszel sikeres és ez az erős énmárka alapja. Így kezdődik – vagy ide jut el – az összes személyes márkaépítésről szóló könyv és előadás. Most azt gondolod, jól hangzik, de ilyen csak a könyvekben van, vagy legfeljebb Amerikában, ahol ugye minden megtörténhet. De nem.

A napokban Fűszeres Eszterrel beszélgettem, aki ahogy ő fogalmaz hétköznap sietős, szombaton kóser konyhát visz, ennek minden szépségével és nehézségével. E mellett blogot ír ételekről, ízekről és élményekről. Nem is csinálja rosszul, sőt! Többször díjazták a Golden blogon és a Fűszer és Lélek című szakácskönyvét újra kellett nyomni, mert az első kiadás az utolsó darabig elfogyott.  

Kevesen tudják, de Te eredetileg nyomdaipari mérnök vagy. Azt nem lehet mondani, hogy a gasztronómiának bármi köze van a nyomdaiparhoz.

Mindig szerettem főzni és persze enni is. Akkor kezdtem el blogolni, amikor Gyesen voltam a kisfiammal. Amikor óvodás lett, nem mentem vissza dolgozni, mert tudtam, hogy ezt akarom csinálni. Elég félelmetes volt, mert még nem látszott, hogy ebből a hobbiként indult dologból lesz-e bármilyen bevétel. Aztán jött a szakácskönyv és az ehhez kapcsolódó felkérések. Ezek voltak az első lépések. Majd megkeresett a Dining Guide, hogy szeretné összefogni és segíteni a gasztrobloggereket.  

Mit gondolsz, miért vagy sikeres?

Ezzel nem igazán szoktam foglalkozni. Akkor gondolkoztam ezen egy kicsit, amikor interjút készítettem Toronyi Zsuzsával. Ő egy multinál volt marketinges és hobbiból kezdett a borokkal foglalkozni. Ma már somelierként dolgozik és boriskolája van. Feldobott a vele töltött idő. Az, hogy találkoztam egy emberrel, aki valamivel kedvtelésként foglalkozott és az mára a hivatásává vált, ami elképesztő sok örömet ad neki. Utána jutott eszembe, hogy velem is ez történt. De annyira a másik oldalról figyeltem, hogy ott fel sem merült bennem. Miért is vagyok sikeres? Biztos szerencse is van benne. De nagyon akartam, hogy sikerüljön. Ez segít abban is, hogy a nehéz helyzeteken átevickéljek.

Nem volt benned félelem, hogy a zsidó identitásod miatt támadások érnek?

Számomra nem volt kérdés, hogy vállalom vagy sem a zsidóságom. Nem igazán értek antiszemita támadások illetve a választások táján volt néhány beszólás. De az a tapasztalom, hogy akik szeretnek enni, azok nyitottabbak más kultúrákra is.

Megvalósult a célod: sikeres a blogod, a szakácskönyved népszerű. Hogyan tovább?

Nem a blog a célom. Persze, akkor sem hagynám abba az írását, ha öt találatosom lenne a lottón vagy hirtelen Amerikában, 28 millió példányban kiadnák a könyvemet. Az álmom egy ház Erdőbényén, ami lakásétteremként működne és az arra járókat megvendégelhetném. Ha hivataloskodni akarnék, azt mondanám, hogy a cél kivenni a részem a falusi vendéglátásból.

Én csak azt várom, hogy meglegyen az a ház... Addig is egy igazán jó recept Esztertől, amelynek íze, valamint formája személyre szabható és karácsonyra még elkészülhet. Aki inkább a sósat szereti, annak panna cotta céklával (hal mellé csodás). Aki inkább az édeset, annak panna cotta Baylies-vel.

Céklával

Hozzávalók 5 adaghoz:
1 közepes hosszúkás cékla (megtisztítva 15 dkg volt)
2 dl tej
2 dl tejszín
5 zselatin lap
só, bors
1 kis üveg kapribogyó, vagy 2 ecetes uborka
kapor
A céklát nagyon apró darabokra vágtam, és a tejben takarék lángon pár perc alatt puhára főztem. Leturmixoltam, és átszűrtem.
Közben a zselatinlapokat hideg vízbe ázattam.
A céklához kevertem a tejszínt, és megborsoztam. Lecsepegtettem a kaprit, és belekevertem a céklába. Ha uborkát használtam volna, akkor azt apró kockákra vágtam volna.
Kinyomkodtam a zselatinlapokat, és mikróban 30 másodperc alatt megolvasztottam.
Hozzákevertem a céklához, majd szétosztottam öt formába a krémet. 3 órára a hűtőbe tettem.
Tálalás előtt egy pillanatra forró vízbe mártottam a formát, így a panna cotta széle picit megolvad, és könnyen kicsusszan a formából.

Bayles-vel

Hozzávalók:
1 dl Baileys
3 dl tejszín
1,5 dl tej
0,5 dl espresso kávé
cukor, ízlés szerint
1 rúd vanília
4 lap zselatin
mák
A vanília rudat hosszában félbevágom, majd a tejszínnel elkevert tejbe kaparom a belsejét. Beledobom a kikapart vanília rudat is, és a cukorral és kávéval együtt gyöngyözve öt percig főzöm, majd elzárom alatta a lángot.
Közben hideg vízben beáztatom a zselatin lapokat, majd kinyomkodom belőle a vizet, és elkeverem a forró tejszínes krémbe.
Csak a legvégén öntöm bele a Baileys-t.
Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, közben néha megkeverem, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Formákba öntöm, és 3-4 óra alatt hűtőben kihűtöm.
Tálalásnál egy fél pillanatra forró vízbe mártom a formát, és kifordítom belőle a panna cottát, majd megszórom a tetejét mákkal.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Facebook Personal branding közösségéhez. Klikk ide.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem