A nemet mondás stratégiái

Nemet mondani tudni kell! Ez nem kérdés, bár ezzel együtt sem mindig könnyű. Öt kipróbált stratégia az ilyen szituációk megoldásához.

enmarka_2.png

„A sikeres emberek és a nagyon sikeres emberek között az a különbség, hogy a nagyon sikeres emberek szinte mindenre nemet mondanak.” Még ha nem is ez az egyetlen faktor, ami a kiemelkedő sikerhez vezet, ahogy azt Warren Buffet állítja, az biztos, hogy nemet mondani tudni kell. Legyen szó magánéletről vagy munkáról,  az énmárkaépítésről nem is beszélve. Nem nehéz belátni, hogy micsoda különbség van aközött, ha minden adódó lehetőséget elvállalsz és szétforgácsolod az energiádat vagy szelektálsz, ilymódon egy szakmai profilt is kialakítasz, az énmárkád is körvonalazod. 

Azonban, a legtöbbünk számára a nemet mondás közel sem egyszerű feladat. Ezért nem is vagyunk túl jók benne, túlmagyarázzuk, sajnálkozunk vagy bocsánatkérés kíséretében hosszasan szabadkozunk. Pedig éppen ezeket nem kellene tennünk, hiszen ezzel csak további bonyodalmakat okozhatunk mások és magunk számára. Adott a kérdés: vajon mi a legjobb módja a nemet mondásnak? Sajnos, erre nincs egyetlen általános recept, hiszen minden módszernek megvan a maga előnye és hátránya, de van néhány bevált stratégia, mely a számodra megfelelő eredményhez vezethet. 

1. Kérj halasztást!

Előfordul, hogy igazából nem feltétlen utasítanánk el egy kérést vagy lehetőséget, csak éppen nem a legmegfelelőbb pillanatban érkezik. Ebben az esetben nem árt némi őszinte magyarázatot is mellékelni. Azonban, arra érdemes figyelni, hogy ez inkább rövid indoklás legyen és semmiképp se fordulján át hosszas magyarázkodásba. Már csak azért sem, mert ezzel lehetőséget adunk arra, hogy a másik kikezdje az érveinket. Azonban, ezt a megoldást csak akkor érdemes választanod, ha egy másik időpontban valóban igent mondanál a kérésre. (link)

2. Javasolj!

Nem egy rendkívüli szituáció, hogy olyan kéréssel, kérdés érkezik hozzánk, amely csak lazán kapcsolódik a szakmai területünkhöz és bár némi sejtésünk van a lehetséges irányokról, de felelősen nem tudunk tanácsot adni. Azonban mégis szeretnénk valamilyen módon segíteni. Ilyenkor sokat jelenthet, ha az elutasítás mellé néhány javaslatot is teszel, merre érdemes elindulni, hol lehet az adott probléma megoldásábnak utána nézni.

3. Kösd össze!

Az sem ritka eset, hogy személy szerint nem tudunk segíteni, de ismerünk valakit aki remekül megoldaná a helyzetet. Tapasztalataim szerint ez az egyik leghatékonyabb megoldás. Ráadásul, mind a két fél emlékezetében maradandó pozitív emlékeket hagyhat rólad. Azonban, nem mindegy, ezt hogyan teszed. Mielőtt két embert bemutatnál egymásnak, győzödj meg arról, hogy van-e erre fogadókészség és persze a kéréssel hozzád forduló megbízhatóságát sem árt felmérned vagy a felelősségvállalásod mértékét jelezned.

4. Csökkentsd a kockázatokat!

Az eddigi javaslatok - azzal együtt is, hogy valamilyen segítséget kínáltak – az eredeti kérés elutasítását jelentik. A nemet mondás pedig kockázatos - hiszen hidegnek és önzőnek gondolhatnak bennünket mások -, ráadásul konkrét, akár számszerűsíthető hátrányokkal is járhat. Különösen egy nő számára, ahogy azt Sheryl Sandberg is megjegyzi a Lean In című könyvében „amikor egy nő elutasítja egy kollégája kérését, akkor kedvezőtlen értékelésre és kevesebb jutalomra számíthat. De, mi történik, ha egy férfi utasít vissza egy kérést? Semmilyen hátrány nem éri.

Azonban a jó hír az, hogy ezt a csapdát elkerülheted. A kérés elutasításával járó kockázatokat úgy is csökkenthetjük, ha a másik számára egyértelművé tesszük, hogy a kérés teljesítésével mások iránti elkötelezettséged vagy egy számodra fontos norma sérülne. Például, ‘hetente több előadás felkérés érkezik, és a családommal megbeszéltük, hogy csak havi két előadást vállalok és ez a keret már betelt’.

5. Ismételj!

De mit tehetünk, ha már az összes lehetőséget végigzongoráztuk  és a másik továbbra sem adja fel, újra és újra előáll a kérésével? Ha már egyszer sikerült nemet mondanunk, akkor ne hagyjuk eltántorítani magunkat. Teljesen nyugodtan ismételhetjük a válaszunkat egészen addig, amíg ez szükséges a helyzet egyértelműsítéséhez. Egy másik lehetőség pedig az, ha udvariasan megköszönjük a kitartását, mondván: Nem szeretek csalódást okozni. De az egyik célom idén az, hogy javítsak a nemet-mondási képességem. Úgy érzem, ez jó gyakorlat volt...

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása