10 tanács Stephen Kingtől

Stephen King tud néhány dolgot az írásról, ezt biztosan állíthatjuk.  Már pedig tanulni olyan embertől érdemes, aki meglehetősen magas szinten műveli a szakmáját. Nézzük mit tanácsol King annak, aki jobban szeretne írni!

stephen-king.jpg

A napokban fejeztem be Stephen King egy talán kevésbé ismert könyvét. Ebben a kötetben King nem borzongatni akarja az olvasót, hanem írói tapasztalatait, gyakorlatát és módszereit mutatja be. A saját élettörténetébe ágyazva. Az önéletrajzi szál azonban csak a keretet biztosítja ahhoz, hogy King tanácsokkal lássa el az írói ambiciókkal rendelkező olvasókat. Most ezekből gyűjtöttem össze néhányat, amit nemcsak irodalmi babérokra pályázva, hanem bármilyen írásmű esetében hasznosíthatsz. 

1. Olvass és írj!

"Ha valaki író akar lenni, mindenekelőtt két dolgot kell tennie: olvasson sokat, és írjon sokat. Tudomásom szerint ezt a két tennivalót nem lehet kikerülni, nincs királyi út."

2. Hagyd a tévét!

"A legtöbb ember, ha egyszer leszokott a tévé pillanatnyi éhéről, élvezni kezdi az olvasásra fordított időt. A szüntelenül vernyákoló doboz kikapcsolása éppúgy javít az élet, mint az írás minőségén."

3. Iktasd ki a zavarforrásokat!

"Ha lehetséges, ne legyen telefon a dolgozószobában, és semmiképpen se tűrjön meg tévét vagy videojátékot, amivel csak elhülyéskedné az időt. Ha van a szobában ablak, akkor húzza be a függönyt, és eressze le a redőnyt, hacsak az ablak nem üres tűzfalra néz. Minden írónak, de különösen a kezdőnek igen hasznos, ha kiiktat minden lehetséges zavarforrást."

4. Egyszerre csak egy szó!

“Egy korai interjúban (azt hiszem, a Carrie reklámozására készült), egy rádiós műsorvezető megkérdezte tőlem, hogyan írok. A válaszomtól: „Egyszerre egy szót”– elállt a szava, és azt hiszem, azt próbálta eldönteni, hogy viccelek-e vagy sem. Nem vicceltem. Végső soron a dolgok mindig ilyen egyszerűek. Legyen az egyoldalas kroki, vagy olyan elbeszélő trilógia, mint A Gyűrűk Ura, a munka mindig abból áll, hogy egyszerre egy szót írunk le.”

5. Mindig csak egy embernek írj!

"Nevezze Ideális Olvasónak azt a személyt, akinek ír. Ő egész idő alatt ott lesz a dolgozószobában: testben, amikor ön újra kinyitja az ajtót, és beengedi a fényt, hogy rávilágítson álmai buborékjára, és lélekben az első változat néha gyötrelmes, de gyakran lelkesítő napjaiban, amikor az ajtó zárva van. És tudja mit? Azon veszi majd észre magát, hogy jobb lett a történet, még mielőtt az Ideális Olvasó akár az első mondatot elolvashatná. I.O. segít önnek, hogy kissé saját szintje fölé emelkedjék, úgy olvassa a saját készülő munkáját, mintha közönség venné körül munka közben."

6. Fogalmazz egyszerűen!

"…azt hiszem a félénk írók kedvelik, ahogy a félénk szerelmesek is szeretik a passzív társat. A személytelen hang biztonságos… A félénk fickó azt írja: A találkozó hét órakor lesz megtartva, mert így gondolkozik: 'Csináld így, és az emberek el fogják hinni, hogy tényleg tudod'. Szabaduljunk meg eme kishitű gondolatoktól! Ne legyünk nyuszik! Be a hasat, ki a mellet, és neki annak a találkozónak! Írjuk csak azt: A találkozót hétkor tartják. Na ugye! Hát nem érzi máris jobban magát?"

7. Kerüld a közhelyességet!

"A legközönségesebb – ismétlem, ebbe a csapdába megint csak akkor esünk bele, ha nem olvasunk eleget – a közhelyes hasonlatok, metaforák és képek használata. Őrültként rohant, szép volt, mint a nyári nap, a hapsit elöntötte a pulykaméreg, Bob tigrisként harcolt... ne pocsékolják az időmet (vagy bárkiét) ilyen ostobaságokra."

8. Ne utánozz tudatosan!

"A stílus utánzása teljesen tiszteletreméltó módszer a kezdő író számára (nem lehet elkerülni: az utánzás jelzi az író fejlődésének újabb szakaszát), de senki sem képes utánozni egy író közeledését egy adott témához, nem számít, milyen egyszerűnek látszik, amit a szerő csinál. Más szóval, az ember egy könyvvel nem célozhat úgy, mint egy cirkálórakétával… Azok, akik elhatározzák, hogy vagyont keresnek John Grisham vagy Tom Clancy utánzásával, rendszerint csupán halvány másolatokat hoznak létre, mert a szókincs nem azonos az érzéssel, és a cselekmény bonyolítása fényévekre van a szív és a lélek igazságától." 

9. Húzd ki az egytizedét!

"Amikor végzős voltam a lisboni gimnáziumban – 1966-ban kellett lennie -, kaptam egy kézzel írt feljegyzést. Ez egyszer és mindenkorra megváltoztatta munkáim átírásának módját. A nyomtatott szerkesztői aláírás alá a következő megjegyzést firkantották: “Nem rossz, csak DAGÁLYOS. Változtass a hosszán. Képlet: második változat = első változat – 10%. Sok szerencsét.” Bár emlékeznék rá, ki írta ezt – talán Algis Budryas. Akárki volt is, nagy szívességet tett nekem. "

10. Ne várj a megfelelő körülményekre!

"Önöknek éppúgy nincs szükségük szépírói tanfolyamokra vagy szemináriumokra, ahogy erre vagy bármely könyvre. Faulkner a mississippi Oxfordban volt postás, és eközben tanulta meg a mesterséget. Más írók az alapelvek elsajátítása közben a tengerészetnél szolgáltak, acélművekben dolgoztak, vagy Amerika legjobb sittjein üdültek. Én magam akkor tanultam meg a legértéksebb (és legjobban eladható) dolgokat, amikor szállodák lepedőit és éttermek terítőit mostam a bangori New Franklin mosodában."

Az idézetek Stepeh King: Az írásról című könyvéből származnak, mely 2005-ben jelent meg magyarul az Európa Kiadó gondozásában.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása