A kapcsolatépítés eszközei

A jól működő szakmai kapcsolatok alakítása, sokaknak okoz fejfájást. Ezért összegyűjtöttem azokat a posztokat - egész pontosan tízet -, melyek segítségével orvosolható ez a probléma. Az alapoktól, a bemutatkozásig.

enmarkaepites.jpg

1. Kapcsolatépítési alapok

“Nem az fontos, te kit ismersz, hanem hogy ki ismer téged” – száll generációkról generációkra a mondás. E bölcsesség viszont azt nem tanítja meg, hogy a jó kapcsolatok nem az azonnali megtérülés lehetőségén alapulnak. 

2. A kapcsolatépítés három legfontosabb alapelve

Sokan vágynak jól működő szakmai kapcsolatokra és még többen gondolnak némi negatív mellékzöngével a kapcsolatépítésre. Talán pont ezért, még ennél is többen rontják el a kapcsolatok kialakítását. De, hogy veled ez ne történhessen meg, nézzük a kapcsolatépítés legfontosabb három alapelvét! 

3. Így sződd a kapcsolati hálód!

Kapcsolatrendszerünk az egyik legfontosabb eredője annak, hogy életünk és munkánk során hogyan érvényesülünk. Azonban a megfelelő kapcsolati háló építését számos tényező befolyásolja, többek között a saját agyunk. 

4. Hogyan építs kapcsolatokat introvertáltként?

A networking események az introvertáltaknak rosszabb, mint egy foghúzás. Ez eseteben ez az a szükséges rossz, amit valahogy el kell viselni, hiszen kapcsolatokra szükség van. De hogyan lehet ezt elviselhetővé tenni? (Ha nem tudod, hogy inkább introvertált vagy extrovertált vagy itt kiderítheted.)

5. Hogyan építs kapcsolatot egy introvertálttal?

Bánj úgy másokkal, ahogy te is szeretnéd, hogy bánjanak veled. Alapvetés, amit sokszor hallunk. Azonban vannak esetek, amikor ez a bölcsesség csak korlátozottan vagy egyáltalán nem hasznosítható. 

6. Az első benyomás

Első benyomás csak egyszer van. Ezt a gondolatot már annyiszor súlykolták belénk, hogy talán pont emiatt döntünk rosszul az első néhány másodpercben. Főként akkor, amikor ennek a néhány első másodpercnek tétje is van, mert aggódunk a hitelességünk miatt. Mire érdemes figyelni ilyenkor?

7. Bemutatkozás három lépésben

Bemutatkozni mindenki tud, de jól bemutatkozni annál kevesebben. Pedig egy megfelelő bemutatkozás, akár egy jó beszélgetést is elindíthat vagy akár egy új munkakapcsolat lehetőségét is jelentheti.

8. Második benyomás

Az első benyomás igen fontos. De mi van, ha az első találkozó nem sikerül túl jól? Korrigálhatjuk, ha valami félresikerült? Ha igen, akkor hogyan?

9. Egy gyönyörű barátság kezdete?

Soha sem volt annyira könnyű a kapcsolatépítés, mint napjainkban. Néhány kattintással bárkivel kapcsolatba léphetsz. Azonban a lehetőségből csak akkor lesz valóság, ha nem buksz el már rögtön az első e-mailed elküldésekor. Tipikus hibák, amiket jobb elkerülni.

10. Az első kattintás

A közösségi oldalakon - különösen a Linkedinen - elképesztően egyszerű a szakmai kapcsolataidat bővíteni, hiszen egy kattintással bárkit ismerősnek jelölhetsz. Azonban az első kattintás sok mindent meghatároz. 

Kép: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása