5 tipp a jobb második benyomásért

Az első benyomás igen fontos. De mi van, ha az első találkozó nem sikerül túl jól? Korrigálhatjuk, ha valami félresikerült? Ha igen, akkor hogyan?

enmarka_2.jpg

Előfordul, hogy az első találkozás nem úgy sikerül, ahogy elterveztük. Szerencsétlenül alakulnak a körülmények, valami félresiklik, hibázunk és csak a kellemetlen eredménnyel szembesülünk. Akárhogy is van első benyomás csak egyszer lehetséges. De a jó hír az, van esély a másik véleményének megváltoztatására. Nézzük, hogyan!

Emlékeztesd magad: ez csak a kezdet!

Igaz, hogy az első benyomás mély nyomokat hagy, de idővel változhat a másik véleménye. Biztosan veled is előfordult már – mint ahogy mindenkivel -, hogy megváltozott a véleményed, amikor jobban megismertél valakit. Például, az elsőre mogorvának tűnő kollégáról kiderült, hogy ugyan zárkozott, de jó humorú ember. Erre akkor is érdemes emlékeztetned magadat, amikor te vagy éppen a ’szenvedő fél’. 

Kérj másodvéleményt!

Ahogy mondani szokták, minden történetnek három oldala van: a te meséd, az én mesém és az igazi történet. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy az általad katasztrófálisnak ítélt találkozó valóban felért egy természeti csapással. Érdemes a történteket átbeszélni egy harmadik féllel, olyannal akinek az ítéletében bízol és őszintén megosztja veled a véleményét. Így azt is megtudhatod, mit kellene legközelebb másképp tenned. De az is kiderülhet, hogy közel sem annyira tragikus a helyzet, mint gondoltad.enmarka_3.jpg

Sok kicsi, sokra megy!

Ha a helyzet valóban korrigálásra szorul, akkor elsősorban kitartásra és türelemre lesz szükséged. Az első benyomás megváltoztatása ugyanis időbe telik. A közvélekedés szerint hónapokig, de akár évekig is eltarthat a másik véleményének megváltoztatása. Azonban, ehhez nem kellenek évek. Jim Uleman, a New York University, kutató-pszichológusa, a kérdést vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy 8 egymást követő pozitív élmény átírhatja az első rossz benyomást.

Mindenkinek jár egy második esély!

Az egyenesség csökkenti a félreértéseket és újra keretezhet egy beszélgetést. Nincs ez másképp egy félre sikerült találkozó esetében sem. Némi magyarázattal együtt, őszintén jelezheted a másik felé „Úgy érzem, nem túl jól sikerült a találkozónk, mert ...” és kérhetsz egy második lehetőséget vagy tisztázhatod az esetleges félreértéseket. Ilyenkor persze érdemes arra figyelni, hogy az indoklás rövid és tömör legyen, semmiképp se forduljon át hosszas szabadkozásba.

enmarka_4.jpg

Kérj tanácsot!

Egy nem annyira fényesen sikerült találkozó után, az is változtathat a helyzeten, ha a másik fél tanácsát kéred valamilyen ügyben. Ugyanis, amikor tanácsot kérsz, a a másik felet nézőpontja megváltoztatására készteted. A te szemszögedből is át kell gondolnia az adott helyzetet. Ráadásul, egy ilyen gesztussal, azt is megmutatod, hogy tiszteled és elismered a tudását. 

Végül, ami a legfontosabb: a választott megoldás legyen őszinte. Ha csak a gesztus kedvéért, számításból teszel bármit is, az előbb-utóbb kiderül és akkor tényleg komoly krízissel kell szembesülnöd.

Képek: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása