Az utolsó zenei polihisztor

Az első nyugati koncert és egyben egyik legemlékezetesebb születésnapom, Prince 1987-es bécsi koncertje. Rongyosra hallgatott kazetták és VHS szalagok. Mit tagadjam Prince rajongó vagyok és épp ezért elfogult is. Zenei munkásságát már csak elfogultságom miatt sem fogom méltatni és persze azért sem, mert zenei szakíró sem vagyok. De van néhány mozzanat - a napokban elhunyt - 157 centis zseni életében, ami mindenki számára megfontolandó lehet, aki erős énmárkára vágyik.

prince_absnews_com_2016.jpg

A tehetség nem elég

A zenész családból származó Prince, autodidaktaként hétévesen megtanult zongorázni, majd 12 évesen gitározni, a következő évben pedig dobolni. Azonban csak 16 évesen döntötte el, hogy szülei nyomdokába lép. Így emlékezett a döntésre, a Rolling Stone magazin hasábjain: “Amikor 16 éves voltam teljesen le voltam égve és valami munka kellett, végig lapoztam a Yellow Pagest és nem találtam semmit, ami kedvemre való lett volna… Elhatároztam, hát, hogy zenész leszek és ezért olyan keményen fogok dolgozni, ahogy csak tudok.” Ehhez az elhatározásához aztán élete végéig tartotta magát. 1977-es első albuma óta összesen 39 studiólemeze jelent meg. És akkor még a mások számára írt dalait nem is említettem.

screen_shot_2016-04-22_at_19_58_40.pngLázadás és tálalás

A provokáció, a határok átlépése és feszegetése, nemcsak a zenéjében, hanem a szövegeire is jellemző. Tulajdonképpen neki köszönhető – vagyis túlfűtött szexualitásról árulkodó szövegeinek -, hogy 1985 óta, Amerikában figyelmeztető matricák díszelegnek az ilyen tartalmú pop- és rocklemezek borítóján. De ő volt az aki, szembe mert menni az uralkodó trendekkel is, például folyamatosan leszedette a Youtube-ról a klippjeit.misty_es_prince_1.jpg

Egy zenész barátom egyszer úgy fogalmazott, hogy zenét az ember inkább hallgat, mint néz. Nem tudom megítélni e tétel igazságát, de Prince egészen biztosan kivétel volt ez alól. Mindamellett, hogy nagyszerű muzsikus és csodálatos szövegíró volt, a látványelemek – a magassarkú cipő, a csipkekesztyű illetve ezek megfelelői Prince különböző korszakaiban – vagy éppen a színpadi showelemek épp olyan elválaszthatatlan részei a Herceg produkciójának, mint a már említett folyamatos provokáció és határátlépések. Egyetlen apró mozzanat, mely jól példázza ezt: a 2014-es franciaországi turnéján például az a Misty Copeland táncolt, aki jelenleg az American Ballet Theatre vezetőtáncosa. Végtelen kreativítását jellemzi, hogy a produkcióit kísérő vizuális elemek is az ő fejéből pattantak ki.prince-678x381.jpg

A közönség

Prince, közel négy évtizedes karrierje alatt, a legsokszínűbb közönséget tudhatta magáénak és ez sem pusztán a különböző kulturális hagyományokat és műfajokat ötvöző zenéjének köszönhető.

Egy interjúban így beszélt erről: “Ahogy a saját személyiségemmel tisztában lettem és megértettem, hogy ki is vagyok, onnantól soha nem beszéltem lekezelően a közönséggel. És ha nem beszélsz velük lekezelően, akkor a közönséged képes veled együtt fejlődni.”

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem