Imposztorok

Michelle Pfeiffer, Maya Angelou, Meryl Streep, Seth Godin, Emma Watson és Sheryl Sandberg. Mi a közös bennük a sikereiken túl? Mindannyian az önbizalomhiány egy speciális fajtájától, az ún. szélhámos szindrómától szenvednek.

rene-magritte-decalcomania.jpg

Sokszor könnyebb sikeresnek lenni, mint átérezni a sikereket – legalábbis az emberek egy csoportjának.  Ők azok, akik soha sem teljesen elégedettek a teljesítményükkel. Náluk 110 százaléknál kezdődik a minimum és hiába  az elismerés, az öröm, az elégedettség elmarad. Sőt, egyenesen csalónak tartják magukat. Rettegnek, mikor derül ki, hogy nem is olyan nagyszerűek.  Meryl Streep, egyszer egy riporter kérdésére így válaszolt "Azt sem tudom hogyan kell játszani, miért is csinálom ezt?"

A jelenségre a 70-es évek végén figyeltek fel a pszichológusok és azóta már nevet is kapott ez az ellentmondásos lelkiállapot. Ez az a bizonyos szélhámos szindróma. Ez a fajta önbizalomhiány sajnos gyakoribb, mint gondolnánk.  Van, akinél ez áll a munkamánia hátterében vagy ez az oka a kritikával szembeni túlérzékenységnek. Hiszen egy-egy negatív visszajelzés – még ha apróságról is van szó – maga a lebukás, az alkalmatlanság bizonyítéka. Az alábbi ábrák személetesen mutatják be, hogy mit érez az,  aki a szélhámos szindrómától szenved:

Álláskereséskor:

1.jpg

2. Minden új feladatnál:

2.jpg

3. Dícséret esetén:
3.jpg4. Első nap az új munkahelyen:
4.jpg5. Az elért eredmények és az elvesztésük miatti aggodalom aránya:
5.jpg6. Kiemelkedő elismerés esetén:
7.jpg7. Gondolatok arról, hogyan látják mások:
8.jpg8. Mi történik, amikor úgy érzed hibáztál:9.jpg9. Amikor nyugtatni próbálják:
10.jpg10. Éjszakai gondolatok:11.jpg11. Amikor valami jó történik:12.jpg12. Milyen típusú embereknek lehet szélhámos szindrómája?13.jpgA kérdés már csak az, hogy mit tehetsz, ha saját tapasztalaid miatt ismerős ez a jelenség?  Az első lépés az, hogy próbáld meg elfogadni, hogy az elég jó, az éppen elég. Egy jól elvégzett feladat nem feltétlenül egyenlő a mércéid szerint tökéletessel. Éppen elég a tökéletességre törekedni. Még ha hibáznánk is az is tanulás, a fejlődés része. Egy olyan tapasztalat, amire a későbbiekben építhetünk.  Ha pedig tartósan nem sikerül ezzel a problémával megküzdened, kérj segítséget szakembertől.

Képek: Rene Magritte - Decalcomania és innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása