5 könyv az emberi viselkedésről

Ahogy Simon Sinek frappánsan megfogalmazta  "Az alkalmazottaid 100%-a ember. A vásárlóid 100%-a ember. A beszállítóid, üzleti partnereid 100%-a ember. Ha nem érted az embereket, nem érted az üzletet."  Öt könyv, hogy jobban értsd az "üzletet", az emberi viselkedés és észlelés pszichológiai alapvetéseit.

legjobb_konyv.jpg

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás

Ha szeretnéd megérteni, hogy miért úgy reagálunk bizonyos helyzetekben, ahogy vagy éppen azt, hogy az intuicióink, érzelmeink és benyomásainkkal együtt milyen szerepet játszanak az elemző logikánkban, akkor ez kötelező olvasmány. A terjedelem sokakat elriaszthat és emellett elég tömény a szöveg is. De remekül megírt könyv, ami mindenképp megéri az olvasásra fordított időt és energiát. Egyébként Daniel Kahneman  neve ismerős lehet a közgazdasági Nobel-díjasok listájáról. 

Christopher Chabris - Daniel Simons: A láthatatlan gorilla avagy hogyan csapnak be minket érzékeink

Leszámolás a mindennapi illuzióinkkal avagy hogyan csap be minket a érzékelésünk. Talán ez a mondat a legjobb összefoglalója Chabris és Simons könyvének. Ugyanis, az agyunk vagyis inkább az észlelésünk sokszor becsap bennünket. Számos szórakoztató történet, példa és néhány javaslat az észlelési illuziók kivédésére. 

Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális

Szeretjük azt gondolni, hogy racionálisan viselkedünk és racionálisan döntünk. Dan Ariely igen meggyőzően bizonyítja ennek ellenkezőjét. Röviden összefoglalva: számos illogikus elem - előzetes várakozásaink, érzéseink és érzelmeink valamint az uralkodó társadalmi normák - befolyásolja ítélőképességünket, anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. Azonban még az irracionális döntéseink sem véletlenszerűek, a könyv ezen viselkedési mintázatok megismeréséhez és megértéséhez nyújt segítséget.  

Daniel H. Pink: Motiváció 3.0 Ösztönzés másképp

Mi az ami igazán motiválja az embereket? Az elmúlt évek motiváció kutatásainak legfontosabb eredményeit foglalja össze a könyv. Pink, legfontosabb állítása az, hogy a 'mézes madzag és korbács' technika - az-az a kívülről jövő jutalmazás és bűntetés - nem a legmegfelelőbb motivációs eszköz. És mi az, ami működik? Erre számos lehetséges módszert kínál a könyv.

Susan Cain: A csend

A könyv nemcsak rengeteg adalékkal szolgál az introvertált személyiség megértéséhez, hanem a jobb, hatékonyabb együttműködéshez, csapatmunkához is számos gyarkorlati tanáccsal szolgál. A szerző legfontosabb üzenete, hogy a befelé fordulás nem csupán rendkívül elterjedt, de társadalmilag is előnyös és szükséges. A könyv legjobb összefoglalója, pedig a szerző TED-es előadása:

Kép: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása